SPRE LINIA ROŞIE Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) indică faptul că Iranul a intensificat activităţile pentru construirea unui nou reactor nuclear de cercetare, o modalitate separată prin care regimul islamist de la Teheran poate produce materiale pentru bombe nucleare. Conform raportului, Iranul aproape a încheiat instalarea sistemelor de răcire la uzina de apă grea din apropierea oraşului Arak. Specialiştii cred că noul reactor de cercetare poate produce suficient plutoniu necesar construirii unei bombe atomice. Lucrările de construcţie la complexul de la Arak au fost începute anul trecut, dar activităţile au fost intensificate în ultima perioadă.
Şi Israelul a subliniat că Iranul este mai aproape ca niciodată să obţină bomba atomică, după ce AIEA a anunţat că regimul de la Teheran a început să instaleze centrifuge mai moderne. Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a calificat ca „grav” raportul AIEA, subliniind că Iranul este în prezent mai aproape ca niciodată de obţinerea de material îmbogăţit pentru o bombă atomică. Încă din septembrie 2012, într-un discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, premierul Netanyahu a reclamat să fie stabilită o linie roşie clară pentru a determina până unde poate merge Iranul în materie nucleară, dar fără să se doteze cu o bombă atomică. Trasând cu un marker de culoarea roşie o linie pe un desen cu o bombă pregătită să explodeze, Benjamin Netanyahu a oferit asigurări că Iranul dispunea, la vremea respectivă, de 70% din echipamentul necesar îmbogăţirii uraniului la nivel militar şi că ar putea deţine, până în vară, materialul necesar fabricării primei bombe. Acest subiect va fi primul pe care premierul Netanyahu îl va aborda cu preşedintele american Barack Obama, aşteptat în Israel în martie.
MAXIMUM DE CONCESII Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu are probleme numai cu ambiţiile nucleare ale Iranului, ci întâmpină dificultăţi şi în vederea formării coaliţiei de guvernare, la o lună după desfăşurarea alegerilor legislative, în timp ce diverse publicaţii prezentau ieri sondaje cu privire la scenariul puţin probabil al unui nou scrutin. Însărcinat în mod oficial la 2 februarie de către preşedintele Shimon Peres să formeze noul Guvern, Benjamin Netanyahu mai are timp până pe 2 martie, după care poate solicita, dacă va fi cazul, o prelungire de alte două săptămâni. Până în prezent, a reuşit să se asigure numai de participarea partidului centrist condus de fostul ministru al Afacerilor Externe Tzipi Livni, care se alătură cu şase mandate celor 31 ale coaliţiei lui Netanyahu. Însă ambele partide sunt departe de majoritatea necesară de 60 de mandate din cele 120 ale Parlamentul israelian. Potenţialii parteneri ai coaliţiei, partidul centrist Yesh Atid, care, surprinzător, a terminat pe locul doi, cu 19 mandate, şi partidul naţionalist religios Căminul Evreiesc, cu 12 mandate, s-au înţeles să obţină un maximum de concesii în schimbul ralierii lor.