Iranul nu va avea arma nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Israelul promite!

Iranul nu va avea arma nucleară

Externe 22 Noiembrie 2013 / 00:00 354 accesări

Conferinţa de la Geneva s-a încheiat ieri seară fără mult-aşteptatul acord, informaţie dată publicităţii de Abbas Araghchi, cel care conduce echipa negociatorilor iranieni. Este un pas înapoi vizibil, deoarece Iranul nu vrea să renunţe la dreptul la îmbogăţirea uraniului. Această poziţie inflexibilă îi aparţine de fapt ayatollahului Khamenei, care refuză orice pas înapoi în privinţa drepturilor nucleare ale Iranului.

ACORD ÎN AER Ultima întâlnire decisivă a avut loc, ieri, între şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său din partea UE, Catherine Ashton. Anunţul este descurajant pentru că, anterior, partea iraniană a lăsat să se înţeleagă că negocierile se vor solda cu un succes. „Până acum am progresat în conformitate cu planurile noastre şi am decis să iniţiem mâine (ieri - n.r.) discuţii serioase şi detaliate în vederea unui acord definitiv cu Lady Ashton”, afirma Zarif într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, după ce a luat prânzul cu şefa diplomaţiei europene. Şi prima rundă de negocieri între Teheran şi reprezentanţii Grupului 5+1 s-a încheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fără un acord.

Iranul nu va accepta vreun acord cu marile puteri în dosarul nuclear dacă acesta nu conţine dreptul la îmbogăţirea uraniului, era poziţia exprimată de Abbas Araghchi, şeful echipei negociatorilor iranieni. „Nu va fi acceptat niciun acord care nu va cuprinde îmbogăţirea uraniului de la început şi până la sfârşit”, a scris acesta într-un mesaj postat pe contul de Twitter, citat de agenţia oficială Irna, înainte de reluarea negocierilor de ieri. Abbas Araghchi a avertizat totodată că este necesar ca Iranul să regăsească încrederea în buna-credinţă a marilor puteri pentru a se ajunge la un acord.

NOI SANCŢIUNI ÎN VIZOR Replica din partea occidentalilor era pregătită. SUA nu vor accepta ca marile puteri să încheie cu Iranul un acord care i-ar permite acestuia să câştige timp pentru dezvoltarea capacităţilor sale nucleare, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry. La rândul său, Senatul SUA a anunţat că va elabora, în decembrie, un nou set de sancţiuni economice împotriva Iranului. Preşedintele francez, François Hollande, a îndemnat Iranul să vină cu răspunsuri, nu cu provocări în privinţa programului său nuclear.

Cel mai vehement rămâne Israelul. Premierul Netanyahu a promis că Iranul nu va avea arma nucleară, în faţa reprezentanţilor comunităţii evreieşti locale, în a doua zi a unei vizite la Moscova. „Promit că Iranul nu va avea arma nucleară”, a declarat Benjamin Netanyahu, după ce a denunţat afirmaţiile pe care ayatollahul Ali Khamenei le-a făcut cu o zi înainte, şi anume că statul israelian este „sortit dispariţiei”. Premierul Netanyahu nu a reuşit, în cadrul vizitei la Moscova, să-l convingă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să se alăture poziţiilor sale ostile acordului negociat în prezent la Geneva în dosarul nuclear iranian. În pofida bunei atmosfere care a predominat în cadrul discuţiilor ce au durat timp de mai multe ore, miercuri, la Kremlin, cei doi lideri au rămas, deloc surprinzător, pe propriile poziţii. În timp ce Benjamin Netanyahu a insistat din nou asupra necesităţii unei soluţii reale şi ca Iranul să înceteze activităţile de îmbogăţire a uraniului, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa ca o soluţie mutual acceptabilă să fie găsită în viitorul apropiat.



12