Iranul, pe buzele şi-n minţile tuturor la ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul, pe buzele şi-n minţile tuturor la ONU

Externe 27 Septembrie 2007 / 00:00 597 accesări

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a fost, incontestabil, vedeta primei zile a Adunării Generale ONU. Acesta a declarat că dosarul nuclear este închis şi a criticat aspru SUA, marţi, în prima zi a adunării. Făcînd aluzie la SUA şi UE, el a spus că Iranul nu va ţine cont de “dictatele ilegitime şi politic motivate ale puterilor arogante” în ceea ce priveşte programul său nuclear. “Din păcate, drepturile omului sînt încălcate de anumite puteri, mai ales de cele care pretind că le apără”, a adăugat preşedintele.

Delegaţia americană a părăsit sala în timpul discursului lui Ahmadinejad. În schimb, acesta l-a ascultat impasibil pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cînd a spus că “a permite Iranului să obţină arma atomică înseamnă un risc inacceptabil pentru stabilitatea regiunii şi lumii întregi”. Sarkozy, aplaudat îndelung după discurs, a spus că “nu va exista pace în lume dacă ţările dau dovadă de slăbiciune în faţa proliferării armamentului nuclear”. La rîndul său, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Iranul trebuie să convingă lumea că nu încearcă să obţină armament nuclear, altfel, Germania va susţine impunerea de sancţiuni mai dure împotriva Teheranului. “Să nu ne păcălim singuri. Dacă Iranul va obţine bomba atomică, consecinţele vor fi dezastruoase, în primul rînd şi în special pentru existenţa Israelului, apoi pentru întreaga regiune şi în sfîrşit pentru noi toţi, din Europa şi din lume. De aceea, trebuie să împiedicăm Iranul să intre vreodată în posesia armei atomice. Germania va susţine ferm sancţiuni suplimentare mai dure, dacă Iranul nu se conformează”, a subliniat cancelarul german. SUA, Marea Britanie şi Franţa au cerut o a treia rundă de sancţiuni ale Consiliului de Securitate ONU, din cauza refuzului Iranului de a pune capăt programului său de îmbogăţire a uraniului. Germania, însă, cel mai important partener comercial european al Iranului, a ezitat în acest sens, după ce Iranul a semnat un acord cu AIEA, la 21 august, prin care se angajează să explice scopul programului său nuclear. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat că şi UE ar putea impune sancţiuni împotriva Iranului, dacă negocierile vor stagna la ONU. Rusia şi China, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, cu drept de veto, nu au sprijinit pînă în prezent sancţiunile suplimentare. Merkel nu a făcut nicio referire la ideea sancţiunilor UE, însă revista germană “Der Spiegel” anunţase, sîmbătă, că Berlinul se opune ideii preşedintelui francez.

În contextul în care marile bănci internaţionale şi-au suspendat activităţile cu Iranul în urma presiunilor legate de dosarul nuclear, noul preşedinte al băncii centrale a Iranului a avertizat că şi Iranul ar putea lua măsuri împotriva lor. Tahmashb Mazaheri a refuzat să dezvăluie numele şi numărul acestor bănci. Băncile HSBC, Crédit Suisse şi Deutsche Bank nu mai au deloc relaţii cu Iranul, iar Commerzbank şi BNP-Paribas şi-au redus masiv schimburile cu această ţară. “Dacă lucrurile se înrăutăţesc, avem pregătite planuri ca să facem faţă problemelor pe care vor să ni le creeze duşmanii”, a spus şeful băncii centrale a Iranului, fără să dea alte detalii.



12