Iranul revizuieşte relaţiile cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul revizuieşte relaţiile cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Externe 28 Decembrie 2006 / 00:00 612 accesări

Parlamentul iranian a adoptat, ieri, o lege care obligă Guvernul să revizuiască nivelul de cooperare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, ca reacţie la adoptarea de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a unei rezoluţii care sancţionează această ţară. Proiectul are un statut special, care îi acordă prioritate faţă de toate celelalte prioiecte legislative. Legea a fost susţinută de 167 din cei 207 deputaţi prezenţi la şedinţă. Parlamentul iranian are 290 de membri. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie de asemenea aprobat de Consiliul Gardienilor. Documentul nu cere explicit Guvernului să pună capăt inspecţiilor Naţiunilor Unite asupra instalaţiilor nucleare iraniene, aşa cum ceruseră unii politicieni.

Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că "acei care au susţinut rezoluţia, adoptată în unanimitate de Consiliul de Securitate, vor regreta în curînd acţiunea lor superficială". Cu aceeaşi ocazie, Ahmadinejad a apreciat că adoptarea rezoluţiei va afecta relaţiile Iranului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Analiştii politici apreciază că, prin adoptarea acestui proiect legislativ, Parlamentul iranian, dominat de conservatori, a dorit să transmită un mesaj lumii întregi că forţele radicale din Republica Islamică ar putea forţa Guvernul să adopte o poziţie radicală.

Scandalul nuclear iranian a scos la iveală o altă realitate alarmantă, de această dată la nivel mondial. Numărul sesizărilor referitoare la incidente care includ traficul cu materiale sau echipamente nucleare s-a dublat în întreaga lume, în perioada 2000-2005, în special din cauza intensificării acţiunilor de monitorizare. Pe parcursul anului trecut, Departamentul pentru Securitate Internă a primit 215 sesizări referitoare la trafic cu materiale nucleare, spre deosebire de doar 100 de incidente în 2000. Incidentele includeau achiziţionarea, vînzarea, transportul şi depozitarea materialelor radioactive. Doar cîteva din incidentele semnalate au inclus traficul cu materiale utilizate la construirea de arme nucleare, în majoritatea cazurilor fiind vorba de trafic pentru obţinerea de profit. Numărul sesizărilor primite de autorităţile americane este de două ori mai mare decît cel raportat în luna august de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Taguri articol


12