Regimul de la Teheran îşi continuă seria de provocări la adresa Occidentului. A ordonat, duminică, agenţiei iraniene de energie atomică să lanseze lucrările de construcţie la cinci locaţii deja alese pentru uzine de îmbogăţire a uraniului şi să înceapă să caute locuri pentru alte cinci uzine. Pe de altă parte, Guvernul va examina la reuniunea sa de miercuri posibilitatea de a produce uraniu îmbogăţit la 20%, a declarat duminică preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, citat de site-ul televiziunii publice. Anterior, Parlamentul a cerut Guvernului reducerea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în urma rezoluţiei acesteia care condamna Iranul pentru programul său nuclear controversat. Un număr de 226 de deputaţi din 290 au semnat o scrisoare în care cer Guvernului un plan rapid vizând reducerea nivelului de cooperare cu AIEA, iar planul va trebui supus Parlamentului. Într-un discurs în faţa Parlamentului, preşedintele acestui for Ali Larijani a afirmat că rezoluţia, adoptată vineri de Consiliul Guvernatorilor al AIEA, care ar putea deschide calea unor noi sancţiuni din partea ONU, constituie „o minciună politică”.
Nu în ultimul rând, Parlamentul iranian a decis duminică să deblocheze 20 de milioane de dolari, pentru a sensibiliza comunitatea internaţională în legătură cu încălcări ale drepturilor omului comise de SUA şi Marea Britanie. Suma de bani urmează de asemenea să permită susţinerea mişcărilor progresiste care se ridică împotriva acţiunilor ilegale ale Guvernelor britanic şi american. Bugetul va fi alocat Ministerului de Informaţii, care va viza de asemenea comploturi americane şi britanice împotriva Republicii Islamice.
Iranul este acuzat de mai multe capitale occidentale de încălcări grave ale drepturilor omului, după alegerile prezidenţiale contestate din luna iunie, care au provocat un val de revolte reprimate dur de putere. Regimul de la Teheran a susţinut că responsabile pentru aceste manifestaţii care s-au soldat cu zeci de morţi sunt autorităţile de la Londra şi Washington, acuzate că au orchestrat „o revoluţie de catifea” pentru a-l înlătura pe preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad. Peste 4.000 de persoane au fost arestate, iar opoziţia a afirmat că unii dintre manifestanţi au fost violaţi şi alţii ucişi în detenţie.