Iranul va testa foarte curând propriile rachete S-300

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul va testa foarte curând propriile rachete S-300

Externe 11 Noiembrie 2010 / 00:00 431 accesări

Un oficial militar iranian a declarat ieri că Iranul va testa foarte curând rachete S-300 fabricate pe teritoriul său, sfidând astfel Rusia, care a refuzat să îi livreze aceste proiectile sol-aer. La 22 septembrie, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a interzis livrarea de rachete S-300 Iranului, un contract criticat de occidentali şi Israel, aplicând o rezoluţie ONU ce sancţionează Teheranul pentru programul său nuclear controversat. În afară de rachete S-300, Kremlinul a interzis şi livrarea de tancuri, avioane şi elicoptere de luptă, precum şi nave de război către Iran. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a estimat la începutul lui noiembrie că ”Rusia a vândut Iranul SUA, anulând contractul”. Rusia, care a construit prima centrală nucleară din Iran, lansată la sfârşitul lui august, la Bushehr, a votat în favoarea sancţiunilor, în pofida relaţiilor sale cu Teheranul în domeniile economic şi energetic. Rusia va rambursa Iranului acontul plătit (166,8 milioane de dolari) pentru achiziţionarea rachetelor S-300, a dat asigurări Moscova, la începutul lui octombrie.

ONU a publicat un raport în care acuză Phenianul că a exportat tehnologii nucleare în Iran, Siria şi Myanmar, potrivit ”Nezavissimaïa gazeta”. Întocmit de experţi internaţionali în mai 2010, documentul a rămas confidenţial timp de şase luni, din cauza obiecţiilor Beijingului, care nu a autorizat publicarea sa decât acum. Potrivit raportului, Coreea de Nord a furnizat tehnologii nucleare şi balistice Iranului, Siriei şi Myanmarului, sfidând sancţiunile la adresa sa. Documentul citează cel puţin patru cazuri de export de armament interzis. Pentru a ocoli sancţiunile, Phenianul s-a servit de companii fictive, de intermediari şi a stabilit legături strânse cu cercuri infracţionale internaţionale. Sancţiunile din 2009 interzic Phenianului să exporte sau să importe arme şi să participe la operaţiuni financiare legate de livrările de armament. Potrivit experţilor, raportul riscă să ducă la o nouă înăsprire a sancţiunilor împotriva Phenianului.

Iranul a propus oficial Catherinei Ashton, diplomatul şef al UE, date posibile pentru o reluare a negocierilor nucleare, au anunţat SUA. Şeful dosarului nuclear iranian, Said Jalili, a trimis un răspuns oficial. Iranul a propus două date posibile, a declarat Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, precizând că a fost informat de biroul dnei Ashton. Potrivit lui Crowley, Cei Şase, Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, se vor consulta asupra unui răspuns, în următoarele două zile şi Catherine Ashton va discuta prin telefon cu Hillary Clinton, secretarul de Stat american. La Teheran, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manouchehr Mottaki, a reafirmat că nici data, nici locul şi nici conţinutul discuţiilor cu Cei Şase nu au fost încă fixate. El a estimat totuşi că există suficientă flexibilitate din partea celor două părţi pentru a găsi un acord asupra acestor subiecte.



12