Iranul vrea să risipească orice suspiciuni... nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul vrea să risipească orice suspiciuni... nucleare

Externe 10 Aprilie 2014 / 00:00 424 accesări

Diferenţele se reduc între Iran şi marile puteri în discuţiile lor asupra unui acord global privind controversatul program nuclear al regimului de la Teheran, a afirmat, la Viena, Abbas Araghchi, ministru adjunct al Afacerilor Externe şi responsabil pe probleme tehnice în cadrul echipei iraniene, la finalul unei zile de negocieri cu reprezentanţii Grupului 5+1, format din SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania. Aceasta este a treia sesiune de negocieri după ce Iranul a acceptat, în luna noiembrie, să suspende o parte a activităţilor sale nucleare în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor care îi sufocă economia. Cele două părţi speră să progreseze suficient pentru a începe, în luna mai, redactarea documentului final.

„Negocierile sunt dificile şi complicate, însă se desfăşoară într-o bună atmosferă”, a adăugat demnitarul iranian, citat de agenţia Mehr, precizând că o nouă serie de discuţii vor avea loc la Viena, la jumătatea lunii mai. Programul de îmbogăţire a uraniului se va derula în continuare, a afirmat oficialul iranian, în timp ce unul dintre punctele cele mai delicate îl reprezintă amploarea acestui program, în special numărul şi tipul de centrifuge utilizabile de către Iran. Lucrările vor continua la reactorul de apă grea de la Arak, o instalaţie în curs de construcţie care stârneşte temerile occidentalilor, dar Iranul este dispus să utilizeze noi tehnologii pentru a risipi îngrijorarea. Reactorul de la Arak va funcţiona pe bază de plutoniu, care, teoretic, ar putea fi folosit la fabricarea unei bombe nucleare.

EXEMPLU ŞI PENTRU CEILALŢI Cele două părţi sunt hotărâte să încheie un acord global înainte de 20 iulie. Acest acord ar ridica toate sancţiunile în schimbul unor garanţii solide şi verificabile că Iranul nu încearcă să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil. Abbas Araghchi a ţinut să îndepărteze temerile exprimate de secretarul de Stat american, John Kerry, cu privire la eventuala capacitate a Republicii Islamice de a dispune, în două luni, de material suficient pentru a fabrica o bombă atomică. „Nu vrem arma nucleară”, a subliniat oficial iranian.

O criză este pe cale de a se stinge, dar o alta rămâne deschisă! SUA au sugerat Coreei de Nord să urmeze exemplul Iranului, oficialii de la Washington declarându-se pregătiţi să negocieze cu orice stat inamic care-şi va dovedi seriozitatea în promisiuni. Coreea de Nord cere reluarea negocierilor în cadrul Grupului Celor Şase, format din cele două state coreene, China, Japonia, Rusia şi SUA, asupra încetării programului său nuclear, în schimbul unui ajutor economic.

Taguri articol


12