Irlanda nu va fi despărţită de UE printr-o „graniţă dură”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irlanda nu va fi despărţită de UE printr-o „graniţă dură”

Externe 04 Decembrie 2017 / 17:29 730 accesări
Ministrul de externe irlandez Simon Coveney: „Cetățenii vor primi asigurări că nu vor asista la o reintroducere a unei granițe pe această insulă”

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney: „Cetățenii vor primi asigurări că nu vor asista la o reintroducere a unei granițe pe această insulă”

Irlanda începe, încetul cu încetul, să se liniştească. Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a confirmat luni că Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt „foarte aproape de un acord final” privind frontiera irlandeză, înțelegere care va garanta că nu va avea loc o reintroducere a „graniței dure” în interiorul insulei irlandeze, informează Reuters. „Cred că avem acum un limbaj care ne oferă garanția că, indiferent de cum vor decurge discuțiile în faza a doua, cetățenii vor primi asigurări că nu vor asista la o reintroducere a unei granițe pe această insulă”, a declarat Coveney pentru postul public de televiziune irlandez RTE.

Șeful diplomației irlandeze a declarat în mai multe rânduri că Irlanda de Nord trebuie să rămână parte a pieței unice europene și a uniunii vamale după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Atât Irlanda, cât și Marea Britanie caută o soluție pentru a evita, după Brexit, o „frontieră dură” între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Autoritățile de la Dublin insistă că acest lucru poate fi făcut numai dacă Irlandei de Nord îi este permis să rămână „la nivel minim” o extensie a pieței unice a UE, în timp ce restul Marii Britanii să se conformeze planului guvernului de la Londra. La jumătatea lunii august, Londra a anunțat că dorește să mențină libertatea de circulație printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE și a propus o uniune vamală temporară cu UE după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale. Problema legată de frontieră a provocat preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice și de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.



12