Irlanda va investiga transferurile de date prin intermediul Facebook către SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irlanda va investiga transferurile de date prin intermediul Facebook către SUA

Tehnologie 20 Octombrie 2015 / 16:02 1979 accesări

Comisia pentru protecția datelor din Irlanda (DPC) a acceptat, marți, să ancheteze transferurile de date personale prin intermediul Facebook către SUA, după ce, pe 6 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) a invalidat cadrul juridic ce acoperă transferul de date personale din UE către SUA. Cetățeanul austriac Max Schrems, utilizator de Facebook, a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un nivel de protecție adecvat datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic. După dezvăluirile făcute de Edward Snowden privind practicile de supraveghere în masă ale serviciilor de informații din SUA, Schrems a depus o plângere la DPC, întrucât sediul Facebook pentru Europa se află la Dublin. Autoritatea irlandeză i-a respins însă plângerea. Un tribunal superior irlandez a înaintat cazul către CEJ, pentru a se vedea dacă autoritățile naționale pot suspenda transferurile de date, dacă ajung la concluzia că măsurile de protecție a datelor în țara de destinație, în acest caz SUA, sunt insuficiente. Răspunsul CEJ a venit în urmă cu două săptămâni, când instanța europeană a invalidat sistemul folosit de mii de companii europene și americane pentru transferul de date personale din UE către SUA, motivația Curții fiind protecția insuficientă a datelor oferită în SUA. Conducerea Facebook a promis să contribuie constructiv la orice anchetă în acest caz.

În primăvara acestui an, autoritățile de protecție a datelor din Franța, Belgia, Germania, Olanda și Spania au lansat o anchetă asupra politicii de confidențialitate a rețelei de socializare online Facebook. A fost vizată mai ales creșterea transferului de date între mai multe aplicații, cum ar fi Instagram sau WhatsApp. Ancheta a fost coordonată de autoritățile olandeze.

PLÂNGERE ÎMPOTRIVA FACEBOOK Parchetul din orașul Hamburg examinează o plângere împotriva a trei directori ai rețelei de socializare Facebook, acuzați că nu au acționat suficient împotriva comentariilor rasiste ale internauților în Germania, pe fondul crizei migrației, a relatat, luni, săptămânalul ”Der Spiegel”. Rețeaua de socializare a creat o funcție care le permite utilizatorilor să semnaleze comentariile rasiste, însă acestea nu sunt sistematic șterse, Facebook atrăgându-și critici din partea autorităților germane, în contextul în care sosirea în Germania a sute de mii de solicitanți de azil a determinat înmulțirea comentariilor online care îndeamnă la ură. Avocatul Chan jo-Jun a semnalat rețelei Facebook peste 60 de comentarii, considerate a fi incitări la ură și la calomnie sau care reprezentau apeluri la violență. Majoritatea nu au fost șterse, cu justificarea că nu încălcau carta rețelei de socializare, potrivit Spiegel Online.

Ministrul german de Justiție, Heiko Maas, a trimis, la sfârșitul lunii august, o scrisoare rețelei Facebook, pentru a cere o mai bună aplicare a cartei sale comunitare, menită a garanta suprimarea mesajelor rasiste. Facebook Germania a anunțat, la mijlocul lunii septembrie, noi măsuri pentru combaterea rasismului în rândul utilizatorilor săi, propunând în special un parteneriat cu o organizație care controlează conținutul.

Citește și:

Condamnată la 5 ani de închisoare, după ce fiul ei s-a înecat în timp ce ea își verifica Facebook-ul

Băsescu și-a publicat adeziunea la PMP pe Facebook

Snowden ar face închisoare pentru a se întoarce în SUA

Facebook cere soluții de la UE și SUA pentru transferurile sigure de date personale



12