Irlandezii, la vot pentru europene, locale şi legislative parţiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europa alege

Irlandezii, la vot pentru europene, locale şi legislative parţiale

Externe 06 Iunie 2009 / 00:00 401 accesări

Birourile de vot au fost deschise vineri, la ora locală 07.00 (09.00 ora României), în Irlanda, pentru un scrutin triplu, pentru alegerile europene, locale şi legislative parţiale, transformat în referendum împotriva unui Guvern slăbit în urma politicii de austeritate. Cei 3,2 milioane de alegători irlandezi, care au votat vineri pînă la ora locală 22.00 (24.00 ora României), au fost chemaţi să desemneze 12 eurodeputaţi, 1.627 de reprezentanţi locali şi doi deputaţi naţionali la legislativele parţiale din Dublin. Scrutinul are importanţă deosebită în ţară, cu cîteva luni înaintea celui de al doilea referendum privind Tratatul de la Lisabona, care se va desfăşura în toamnă, după respingerea textului în iunie 2008.

Sondajele estimează o înfrîngere severă a partidului Fianna Fail, de centru, al premierului Brian Cowen, care a ajuns la putere fără alegeri, în urmă cu un an şi a cărui popularitate a scăzut dramatic în urma adoptării măsurilor de austeritate din cauza crizei economice. Opoziţia atribuie, la rîndul său, scrutinului valoare de referendum împotriva Guvernului, cerînd demisia lui Cowen şi organizarea de alegeri anticipate înainte de termenul normal, 2012. Premierul a respins, pînă în prezent, aceste apeluri. Rezultatele alegerilor locale şi legislative parţiale vor fi cunoscute în această seară. Cele pentru PE vor aştepta pînă luni, întrucît numărătoarea va începe duminică seara, pentru a coincide cu ale celorlalte state europene.

Secţiile de votare din Cehia au fost deschise pentru alegerile europene

Cetăţenii cehi au început să voteze vineri după-amiază, pentru alegerile europene care sînt considerate la nivel local ca fiind un test politic în urma căderii recente a Guvernului lui Mirek Topolanek, în timpul preşedinţiei cehe a UE. Circa opt milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a vota 22 de europarlamentari de pe 32 de liste, dintre care cele ale principalelor două partide, liberalii (ODS) fostului premier Mirek Topolanek şi social-democraţii (CSSD) conduşi de Jiri Paroubek. Ultimele sondaje anunţă o rată de participare mai mare decît cea din 2004 (28,48%) dar mai mică decît media europeană, pentru aceste alegeri organizate în două zile, vineri de la ora locală 14.00 la 22.00 (15.00-23.00, ora României) şi sîmbătă de la ora locală 08.00 la 14.00 (09.00 - 15.00, ora României). Numărarea buletinelor de vot va începe mîine seară, după închiderea ultimelor secţii de votare din ţările membre UE. Rezultatul se aşteaptă la Praga a fi un indicator pentru alegerile legislative anticipate, prevăzute în luna octombrie, după ce Guvernul de centru-dreapta condus de Mirek Topolanek a fost demis la sfîrşitul lunii martie, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de social-democraţi.

Extrema-dreaptă olandeză obţine patru mandate în PE

Olanda va oferi explicaţii Comisiei Europene, care a solicitat clarificări cu privire la publicarea încă de joi seara a primelor rezultate ale alegerilor europene, a declarat Tijs Manten, un purtător de cuvînt al Ministerului olandez de Interne. ”Nu sînt rezultate oficiale, sînt numărători provizorii şi incomplete”, a afirmat el. Comisia Europeană a anunţat, vineri dimineaţă, că va solicita clarificări din partea Olandei, primul stat membru, alături de Marea Britanie, care a organizat alegeri, cu privire la publicarea încă de joi seara a primelor rezultate. Un prim sondaj realizat la ieşirea de la urne a fost publicat joi, la ora 22.00 (ora României), urmat, în cursul nopţii, de rezultatele provizorii, după numărarea a 92,1% din numărul total al buletinelor de vot. ”Rezultatele oficiale” vor fi date publicităţii după verificările făcute de Consiliul Electoral, a anunţat aceeaşi sursă, precizînd că atunci se va cunoaşte repartiţia finală a mandatelor.

Conform rezultatelor parţiale, Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului olandez de extremă dreapta Geert Wilders a obţinut un rezultat foarte bun, cu 16,9% dintre voturi. Formaţiunea se află astfel pe locul al doilea, după Partidul Creştin-Democrat CDA al premierului Jan Peter Balkenende (20%). Joi, Comisia Europeană reamintise statelor membre ale UE că legislaţia comunitară interzice publicarea rezultatelor la alegerile europene înainte de finalul scrutinului, duminică seara. La alegerile europene precedente, din 2004, Olanda a publicat rezultatele înainte de încheierea scrutinului, fără a fi sancţionată de Bruxelles.



12