Îşi negociau şpăgile la telefon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi dezvăluiri în scandalul operaţiilor estetice. Interceptări

Îşi negociau şpăgile la telefon

Sănătate 29 Aprilie 2014 / 00:00 993 accesări

De aproape doi ani erau urmărite unele cadre medicale ale Spitalului de Arşi din Bucureşti, în scandalul operaţiilor estetice. Asistenta şefului Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Arşi (dr. Nicolae Antohi) le recomanda viitorilor pacienţi să se opereze la spital, şi nu la clinică privată, pentru că diferenţa de preţ este de aproximativ 1.000 de euro, se arată în referatul cu propunerile de arestare din dosarul operaţiilor estetice. Potrivit documentului citat, asistenta discuta cu pacientele şi se interesa despre starea lor materială, pentru a le recomanda locul unde ar trebui să se opereze. Acest lucru reiese din mai multe discuţii interceptate de procurori. Faptul că între preţul plătit la o clinică privată şi cel de la spitalul de stat este o diferenţă de 1.000 de euro rezultă, de altfel, din mai multe discuţii. Mai mult decât atât, atunci când se solicitau chitanţe, asistenta răspundea că este mai dificil. Într-o altă discuţie interceptată, asistenta dădea asigurări că medicul Nicolae Antohi este foarte maleabil şi foarte înţelegător când vine vorba despre bani, în cazul în care pacientului i se părea că preţul este „doborâtor”.

Vă prezentăm o scurtă convorbire între asistentă şi un potenţial pacient, extrasă din referatul cu propunere de arestare:

„(…) Asistenta C.: În cazul în care vi se pare doborâtor ce cost vă spune, rugaţi-l să se mai gândească un pic. Este foarte maleabil şi foarte înţelegător. Nu este genul care să conteze... toţi avem nevoie de bani... el nu este genul care să ţină cont de aşa ceva.

N.R.: (…) Am înţeles. Vă spun sincer, este primul loc unde vin să mă interesez. Adică mi-am făcut o listă să mă mai duc şi prin alte părţi“.

FALSURI Aceeaşi asistentă îi sfătuia pe viitorii pacienţi să facă rost de bilete de trimitere de la medicul de familie, cu diagnosticul deviaţie de sept, astfel încât să poată fi creată aparenţa legală a operaţiilor, susţin anchetatorii.

„Asistenta C: Deci, încercaţi să obţineţi un bilet de trimitere de la medicul de familie către spitalul de chirurgie plastică şi reparatorie cu diagnosticul deviaţie de sept.

P.D.A.: Îhî!

Asistenta C: Adeverinţă de salariat sau de student, ceva?

P.D.A.: De student.

Asistenta C: Aşa, o adeverinţă de student şi cu aceste două hârtiuţe… asta ar însemna pe opt, marţi dimineaţa, să mergeţi la analize.

P.D.A.: OK!

Asistenta C: (…) Intervenţia rămâne stabilită pe data de nouă şi între timp dvs. faceţi rost de aceste două hârtiuţe şi va trebui să ne vedem pe luni după-amiaza, o să încerc, să mai staţi de vorbă cu domnul Antohi şi, eventual, să rezolvăm atunci şi latura financiară, da?

P.D.A.: A! da, se plăteste şi înainte, am înţeles (…)“.

ÎN DOSAR SUNT URMĂRITE PENAL 26 DE PERSOANE, PENTRU LUARE DE MITĂ, DARE DE MITĂ, ÎNŞELĂCIUNE ŞI FALS INTELECTUAL.

Precizăm că managerul Spitalului de Arşi, Vitalie Stan, şeful Secţei de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac, precum şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi vineri, 25 aprilie, în dosarul operaţiilor estetice. Vitalie Stan, Nicolae Antohi şi Elena Cristina Isac au fost arestaţi preventiv duminică, 27 aprilie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau drept mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportările acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie. “În discuţiile purtate, suspecţii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preţ mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau suspecţii, se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale”, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti. Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către instituţiile statului, în vederea decontării.

O ALTĂ RECLAMAŢIE Eliza Oprea, o fostă pacientă a Spitalului de Arşi, susţine că medicii i-au cerut şpagă de 300 de lei pentru o cremă de arsuri. Tânăra s-a adresat justiţiei pentru a cere să i se plătească daune. Ea a povestit că în urmă cu un an a fost operată de apendicită, iar masa de operaţie a luat foc. A fost transportată la Spitalul de Arşi, unde i s-ar fi cerut bani pentru îngrijirile medicale, potrivit unui post TV.

Controale - sarcini

De menţionat că în ţară au fost demarate ample controale la clinicile cu profil similar. Deocamdată, la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie Arşi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa nu au fost demarate controale. Sarcinile managerului Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Vitalie Stan, au fost preluate, de ieri, pe durata arestării preventive, de directorul financiar-contabil, Liliana Pârvu, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS). Potrivit MS, activitatea spitalului se desfăşoară normal, fiind asigurate serviciile de gardă, dar şi activitatea curentă. De asemenea, atribuţiile şefului Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, au fost preluate de un medic neimplicat în anchetă, potrivit MS.



12