Islamişti interogaţi de CIA, inclusiv în România, au dezvoltat boli psihice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Islamişti interogaţi de CIA, inclusiv în România, au dezvoltat boli psihice

Externe 09 Octombrie 2016 / 08:08 965 accesări

Numeroşi islamişti ce au fost deţinuţi la Guantanamo ori în cadrul programelor secrete ale SUA pentru interogarea suspecţilor de terorism au dezvoltat afecţiuni psihice, relatează ziarul The New York Times, fiind evocat şi cazul penitenciarului CIA din România, ce a funcţionat în perioada 2003-2006.

După ce au fost supuşi tratamentelor agonizante în penitenciare secrete din numeroase ţări ori practicilor coercitive din centrul militar pentru detenţie de la Guantanamo Bay, mulţi foşti deţinuţi au dezvoltat probleme mentale persistente, conform unor documente medicale guvernamentale şi unor foşti medici civili şi militari, scrie cotidianul The New York Times într-un material intitulat "Moştenirea lăsată de tortura americană asupra minţilor".

Documentele atestă practicile la care au fost supuşi suspecţii de terorism în cadrul interogatoriilor efectuate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). "Bătăile, privarea de somn, ameninţările şi alte tactici brutale au generat probleme psihice persistente pentru foştii deţinuţi din centrele speciale ale CIA şi de la Guantanamo", notează autorii materialului din NYT, Matt Apuzzo, Sheri Fink şi James Risen.

Cel puţin jumătate dintre cei 39 de suspecţi deţinuţi în cadrul programului CIA de "extrădări extraordinare" şi supuşi "interogatoriilor speciale" - care includeau privarea de somn, stropirea cu apă aproape îngheţată, lovirea de pereţi şi închiderea în cutii asemănătoare cu sicriele - manifestă probleme de natură psihiatrică precum sindrom de stres posttraumatic, paranoia, depresie sau stări de psihoză.

Alte sute de persoane transferate prin centrele secrete ale CIA sau deţinute la Guantanamo - unde au fost supuse tehnicilor de izolare senzorială, segregării, ameninţărilor cu câini ori altor tactici - prezintă afecţiuni psihice. Între timp, aproape toate aceste persoane au fost eliberate.

Potrivit NYT, centrul secret pentru detenţie al CIA din Bucureşti a fost utilizat în perioada 2003-2006, unitatea similară din Polonia a funcţionat în anii 2002-2003, iar cea din Lituania, în 2005-2006. Centre similare ale CIA au funcţionat în Afganistan şi Thailanda. În plus, sute de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, începând din anul 2002.

Unul dintre foştii deţinuţi interogaţi, Mohamed Ben Soud, a declarat că a fost supus tehnicii stropirii cu apă aproape îngheţată. Iniţial, a fost supus acestui tratament abuziv în închisoarea CIA din Kabul (Afganistan). Îşi aminteşte cum era introdus într-o folie de plastic, dezbrăcat, cu mâinile încătuşate deasupra capului. I se turna apă foarte rece pe corp. După detenţia în Afganistan, bărbatul, care acum are 47 de ani, a fost transferat în centre CIA din Thailanda, Polonia, România şi Lituania.

La interogatorii, a spus în mod repetat că nu era inamic al Statelor Unite. Născut în Libia, fugise în Pakistan în anul 1991 şi se alăturase unui grup islamist care încerca să înlăture Administraţia Muammar Kadhafi, aflată la putere în acea perioadă la Tripoli. La interogatorii, a negat permanent că ar avea vreo legătură cu reţeaua teroristă Al-Qaida sau cu liderul de atunci al organizaţiei, Osama ben Laden. În anul 2004, Mohamed Ben Soud a fost transferat de SUA în Libia, iar din anul 2011 este liber.

"Nu există niciun dubiu că aceste tehnici speciale de interogare au fost absolut incompatibile cu valorile americane, iar efectele generează provocări de durată pentru noi, ca ţară, şi pentru indivizii implicaţi", a admis Ben Rhodes, adjunct al consilierului prezidenţial american pentru Siguranţa Naţională.

Administraţia SUA nu a evaluat efectele psihologice pe termen lung ale tehnicilor extraordinare de interogare care au fost aplicate în contextul combaterii terorismului. Întrebat despre consecinţele psihice pe termen lung, un purtător de cuvânt al Pentagonului a transmis că deţinuţii au fost trataţi uman şi au avut acces la servicii medicale excelente. CIA a refuzat să facă vreun comentariu.

Taguri articol


12