Israel, Iran, Statele Unite şi Coreea de Nord, influenţe geopolitice negative

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israel, Iran, Statele Unite şi Coreea de Nord, influenţe geopolitice negative

Externe 07 Martie 2007 / 00:00 672 accesări

Cea mai mare parte a populaţiei lumii consideră că Israelul, Iranul, Statele Unite şi Coreea de Nord au influenţe negative la nivel geopolitic. Rezultatele unui sondaj realizat de Institutul GlobeScan, efectuat pe un eşantion reprezentativ de 28.000 de persoane, din 27 de ţări, pentru a verifica modul în care sînt percepute statele din punctul de vedere al influenţei exercitate pe scena globală, relevă că Uniunea Europeană, Canada şi Japonia sînt percepute ca avînd influenţe pozitive.

Potrivit sondajului, 56% dintre persoanele intervievate cred că Israelul şi Iranul au influenţe negative pe scena globală, urmate de Statele Unite (51%) şi Coreea de Nord (48%). De-a lungul timpului, Israelul şi-a atras numeroase critici internaţionale, culminînd cu reacţiile negative la războiul de anul trecut cu mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Evaluarea Iranului şi Coreei de Nord nu poate să nu ţină cont de ambiţiile nucleare ale celor două ţări. Canada, Japonia şi Uniunea Europeană sînt percepute mai favorabil probabil pentru că nu s-au implicat în recentele conflicte internaţionale. Totodată, aceste ţări au şi făcut eforturi importante pentru limitarea poluării.

Circa 61% dintre europeni vor ca energia obţinută în centralele nucleare să se reducă, deoarece acest lucru antrenează probleme de securitate, în timp ce 30% vor ca aceasta să crească, deoarece nu contribuie la încălzirea climatică. Potrivit sondajului Eurobarometru, realizat în luna februarie, pe un eşantion de circa 25.800 de persoane din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cei mai ostili energiei nucleare, ce reprezintă în prezent o treime din curentul său electric, sînt grecii (83% cer o diminuare), austriecii (78%) şi ciprioţii (76%). Cei care se declară în favoarea energiei nucleare sînt cetăţenii bulgari (51% vor o creştere), cehi (48%) şi finlandezi (42%), state în care energia provine în special din domeniul nuclear. În Franţa, primul producător de energie nucleară din Uniunea Europeană, 59% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea unei diminuări, în timp ce 28 de procente susţin o creştere a contribuţiei energiei nucleare.

Circa 87% dintre europeni s-au declarat preocupaţi, într-un fel sau altul, de încălzirea climatică, o proporţie mai mare în statele din sudul Europei decît cele din nord şi est. 82% consideră că sînt conştienţi de modul în care energia este consumată şi produsă în ţara lor şi are un impact negativ asupra climei. În timp ce preşedinţii statelor membre ale Uniunii vor aproba joi şi vineri un plan de acţiune energetică, 62% dintre persoanele interogate apreciază că Uniunea Europeană este cel mai apt organism pentru a trata problemele energetice faţă de 32% care consideră că acestea ar trebui rezolvate la nivel naţional.



12