Israelul a aprobat extinderea ofensivei în Fîşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul a aprobat extinderea ofensivei în Fîşia Gaza

Eveniment 08 Ianuarie 2009 / 00:00 588 accesări

Cabinetul israelian de securitate a aprobat, miercuri, extinderea ofensivei împotriva Hamas în Fîşia Gaza. Cei 12 miniştri ai Cabinetului de securitate au aprobat continuarea operaţiunilor terestre, inclusiv o a treia fază ce va extinde ofensiva, intrîndu-se mai mult în zonele populate, a spus un oficial israelian. Acesta a subliniat că responsabilii Apărării vor decide dacă aplică sau nu decizia. Anunţul intervine după ce Israelul a informat că un oficial al său se va duce, astăzi, la Cairo, pentru a discuta despre un eventual armistiţiu în Fîşia Gaza. Liderii israelieni examinau, miercuri, posibilitatea de a ordona forţelor armate să pătrundă în centrele urbane din Fîşia Gaza, acesta fiind momentul culminant al planului ofensivei israeliene declanşată în 27 decembrie.

După o săptămînă de raiduri aeriene, trupele şi tancurile israeliene au invadat, sîmbătă, Fîşia Gaza controlată de Hamas. Deşi au avut confruntări cu gherilele palestiniene, trupele israeliene nu au avansat dincolo de împrejurimile oraşului Gaza şi nu au intrat în zonele dens populate. Israelul anunţase că lansarea ofensivei terestre este a doua fază a operaţiunii, fără să anunţe ce ar putea urma. Cabinetul de Securitate al premierului Ehud Olmert a avut o reuniune, miercuri, pentru a discuta despre a treia şi ultima etapă a ofensivei. Analiştii militari sînt de părere că forţele israeliene nu s-ar descurca prea bine în confruntările din zonele urbane aglomerate, unde sprijinul aerian nu le-ar fi de mare folos, iar militanţii palestinieni ar putea organiza ambuscade, pentru ca apoi să se ascundă.

Oprirea traficului de arme, alimente şi combustibil prin tunelurile dintre Fîşia Gaza şi Egipt este considerată de Israel cheia pentru încheierea ofensivei pe teritoriul palestinian. Aceste tuneluri sînt esenţiale pentru a permite Hamas să facă faţă blocadei impuse de Israel şi chiar unui conflict militar. De la preluarea puterii în Fîşia Gaza, în iunie 2007, islamiştii au început să sape din ce în ce mai multe tuneluri în zona Rafah, la frontiera cu Fîşia Gaza. Israelul a comunicat clar că doar încetarea terorismului şi a traficului de arme spre Fîşia Gaza vor conduce la oprirea ofensivei militare. Problema este prioritară şi pentru Franţa şi Egipt, ţări care încearcă să faciliteze încetarea ostilităţilor. Planul propus de Egipt prevede securizarea frontierelor, probabil trimiterea unei forţe militare la graniţa de 14 kilometri dintre Fîşia Gaza şi Egipt. Şi Tony Blair, reprezentantul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, a cerut încetarea traficului de armament prin tunelurile construite de Hamas. Încă din primele zile ale operaţiunilor, aviaţia israeliană a atacat intens frontiera dintre Fîşia Gaza şi Egipt, în încercarea de distrugere a tunelurilor. Un oficial militar a declarat că au fost distruse jumătate din cele 250-300 de tuneluri palestiniene.

O treime dintre persoanele ucise în Fîşia Gaza sînt copii mai mici de 16 ani

Aproape o treime din cei 689 de palestinieni ucişi de armata israeliană în timpul ofensivei din Fîşia Gaza sînt copii şi adolescenţi mai mici de 16 ani, au anunţat, miercuri, serviciile de urgenţă palestiniene. 220 de tineri mai mici de 16 ani au fost ucişi de armata israeliană de la începerea operaţiunilor în Fîşia Gaza, a anunţat şeful serviciilor de urgenţă, Mouawiya Hassanein. Ponderea victimelor civile a crescut de la declanşarea ofensivei terestre, la 3 ianuarie. Organizaţia internaţională Salvaţi Copiii şi-a exprimat preocuparea majoră în legătură cu numărul mare al copiilor forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza bombardamentelor. Declaraţiile intervin după ce 43 de persoane au murit marţi în atacul israelian ce a vizat o şcoală ONU din nordul Fîşiei Gaza. Armata israeliană susţine că a ripostat la focurile de armă trase din clădire.

Un angajat al organizaţiei neguvernamentale umanitare CARE International a fost ucis în noaptea de marţi spre miercuri, în urma unui bombardament israelian în Fîşia Gaza. ”CARE International deplînge pierderea unui angajat al programului său de distribuţie alimentară din Gaza care a fost ucis în noaptea precedentă, în urma unui bombardament aerian. Mohammed Ibrahim Samouni, tatăl a şase copii, a fost ucis, iar fiul său a fost grav rănit. Este o dovadă în plus că orice atac, chiar şi planificat, provoacă victime în rîndul civililor”, a menţionat directorul CARE din Cisiordania şi Fîşia Gaza, Martha Myers. ”Gaza este una din zonele cele mai dens populate din lume. Graniţele sînt închise iar, pentru civili nu există nicio modalitate de a fugi sau de a se adăposti”, a precizat ea. Centrul de distribuire al organizaţiei CARE din Gaza, unde lucra Mohammed Ibrahim Samouni, furniza, în fiecare săptămînă, fructe şi legume la 60.000 de persoane, în spitale şi în orfelinate. Potrivit comunicatului, de la începutul ofensivei israeliene, organizaţia nu a putut realiza, din cauza bombardamentelor, decît două transporturi.

Israelul a reluat, miercuri, bombardamentele în oraşul Gaza, după o întrerupere de trei ore, decisă pentru a permite transporturile umanitare şi aprovizionarea locuitorilor din Gaza, primele atacuri soldîndu-se cu moartea a două persoane. Armata israeliană a efectuat un bombardament în cartierul Zeitoun din estul oraşului. Israelul a decis să întrerupă zilnic, cîte trei ore, bombardamentele din Fîşia Gaza, din motive umanitare, răspunzînd astfel unei iniţiative franco-egiptene. În cele trei ore de suspendare a bombardamentelor, locuitorii din Gaza s-au grăbit către brutării şi măcelării, pentru a se aproviziona după 12 zile petrecute fără a ieşi din locuinţe. Un purtător de cuvînt militar a precizat că suspendarea atacurilor are ca scop facilitarea transporturilor de ajutoare umanitare, aprovizionarea populaţiei şi facilitarea activităţii organizaţiilor neguvernamentale. El a adăugat că miercuri urmau să intre în Gaza 80 de camioane cu ajutoare umanitare şi carburanţi.

Noi tiruri cu rachetă asupra Israelului

Două rachete au fost lansate, miercuri după-amiază, de palestinieni, asupra oraşului Beersheva, capitala sudului Israelului, fără a provoca victime. Rachete de tip Grad au explodat pe terenuri virane. Aceste tiruri au fost efectuate după expirarea perioadei de trei ore în care atacurile israeliene au fost suspendate în sectorul oraşului Gaza. Anterior, grupări armate palestiniene au lansat 13 rachete, dintre care una în timpul acestei perioade de trei ore, asupra oraşului Ashkelon, care a provocat pagube materiale, dar nu şi răniţi.

MAE continuă demersurile pentru ca cetăţenii români să poată părăsi Fîşia Gaza

Ambasada României la Tel Aviv continuă, în mod permanent, demersurile pe lîngă autorităţile israeliene, pentru ca cetăţenii români care dispun de documente de identitate valabile să poată părăsi zona de conflict din Fîşia Gaza, dacă doresc acest lucru, a informat, miercuri, MAE. De asemenea, personalul consular de la Ambasada din Israel continuă să fie în contact telefonic direct cu membri ai comunităţii româneşti din Gaza, pentru a vedea care este starea acestora şi pentru a-i informa asupra procedurilor de ieşire din zonă. MAE subliniază totodată că operaţiunea de evacuare a cetăţenilor străini din Gaza poate fi reluată doar dacă se îndeplinesc condiţiile de securitate care să le permită ieşirea din zona de conflict. Autorităţile israeliene au autorizat luni ca 63 de cetăţeni români, în cazul cărora a intervenit Ambasada României, să părăsească Fîşia Gaza prin punctul de frontieră Erez, dar majoritatea cetăţenilor care solicitaseră asistenţă consulară au decis să nu facă acest demers atunci. Cu primul autocar care transporta cetăţeni străini spre Erez a plecat, luni, o singură familie de cetăţeni români, cu patru membri. Acest autocar s-a întors însă din drum din cauza tirurilor de rachete, operaţiunea de evacuare fiind suspendată pînă cînd se întrunesc toate condiţiile de securitate. Între timp, punctul de frontieră de la Erez a fost închis şi se vehiculează tot mai mult ideea potrivit căreia cetăţenii străini ar urma să părăsească Fîşia Gaza prin Rafah, punct de trecre din nordul ţării spre Egipt.

Mahmoud Ahmadinejad trimite 22 de emisari în mai multe ţări, cerînd stoparea ofensivei israeliene

Preşedintele iranian a trimis 22 de emisari în mai multe ţări, pentru a cere stoparea atacurilor israeliene şi sfîrşitul blocadei asupra Fîşiei Gaza, potrivit purtătorului de cuvînt al diplomaţiei iraniene, Hassan Ghashghavi. Acesta nu a precizat ţările respective, dar presa iraniană a anunţat că emisarii au fost trimişi în Turcia, Siria, Liban, Venezuela şi Sudan. El a criticat incapacitatea Consiliului de Securitate ONU de a vota o rezoluţie pentru a cere încheierea atacurilor. “Atacul israelian condus împotriva Fîşiei Gaza este un complot internaţional al marilor puteri, cu complicitatea anumitor ţări din regiune”. Iranul, care nu recunoaşte existenţa Israelului, susţine gruparea Hamas, căreia îi acordă sprijin financiar.



12