Israelul a ripostat la un nou atac cu obuze lansat din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conflict extins

Israelul a ripostat la un nou atac cu obuze lansat din Siria

Externe 13 Noiembrie 2012 / 00:00 323 accesări

Israelul a ripostat din nou, ieri, unor tiruri cu obuze lansate din Siria, atacând o baterie de artilerie care ar aparţine armatei siriene. Atacul israelian intervine după ce un obuz de mortieră a căzut ieri în partea centrală a Platoului Golan, fără a provoca victime sau daune materiale. Este a şasea oară în ultima săptămână când obuze siriene ajung din greşeală pe teritoriul israelian. Duminică, Israelul a lansat, în semn de avertisment, obuze de artilerie spre teritoriul sirian, pentru prima dată de la Războiul Yom Kippur din 1973, ripostând la tiruri de obuze din Siria. Vineri, Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, avertizând că este pregătit să se apere. Podişul Golan este o zonă sub controlul Israelului din 1967. Israelul a anexat oficial Înălţimile Golan în anul 1981, deşi decizia nu este recunoscută internaţional. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul evreu. Deşi cele două state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace.

BOMBARDAMENTE LA GRANIŢA CU TURCIA Aparate de zbor militare siriene, elicoptere şi un avion, au bombardat oraşul sirian Ras al-Ain, situat în apropierea graniţei cu Turcia, în încercarea forţelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad de a prelua controlul asupra zonei, au indicat, ieri, martori oculari. Elicopterele au intervenit la sfârşitul săptămânii trecute iar bombardierul a acţionat ieri. Aceste operaţiuni au fost iniţiate după ce Armata Siriană Liberă (ASL), cu baza în Turcia, a desfăşurat în zonă aproximativ 9.000 de membri. Numeroşi sirieni încearcă să ajungă în Turcia pentru a scăpa de conflictul declanşat în urmă cu aproape 20 de luni în Siria, între forţe guvernamentale şi opoziţia armată. ONU apreciază că numărul total al refugiaţilor sirieni prezenţi în patru ţări vecine cu Siria, Turcia Liban, Iordania şi Irak, ar putea ajunge la 700.000 în 2013. Un nou bilanţ furnizat vineri de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) indica 408.000 refugiaţi sirieni.

NATO este pregătită să ofere asistenţă Turciei, ţară membră a acestei organizaţii, în cazul în care conflictul din Siria se va apropia de teritoriul său, a declarat, ieri, la Praga, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Preşedintele turc, Abdullah Gül, a declarat săptămâna trecută că îşi rezervă dreptul de a se dota cu orice tip de arme pentru a-şi asigura apărarea împotriva oricărei ameninţări siriene. Forţele siriene şi rebelii au fost implicaţi săptămâna trecută în lupte înverşunate şi soldate deseori cu victime, în jurul unei localităţi de la frontiera turco-siriană. Forţele turce au ripostat sistematic fiecărui tir de armă transfrontalier, de la moartea a cinci civili turci, la 3 octombrie.

OPOZIŢIE AMESTECATĂ Opoziţia siriană s-a unificat şi are o nouă conducere, în fruntea căreia se află şeicul Ahmad Moaz Al-Khatib, un lider religios moderat şi doi vicepreşedinţi, Riad Seif, un fost deputat şi Souheir Atassi, o co-fondatoare a mişcării de coordonare a revoltei.

Taguri articol


12