Israelul a suspendat construirea Zidului, în sudul Cisiordaniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul a suspendat construirea Zidului, în sudul Cisiordaniei

Externe 11 Ianuarie 2007 / 00:00 537 accesări

Ministrul israelian al Apărării Amir Peretz a ordonat suspendarea construirii unei secţiuni a controversatului Zid de securitate în sudul Cisiordaniei în urma protestelor apărătorilor mediului. Amir Peretz a luat această decizie ca urmare a unei cereri a şefului grupului laburist din Knesset, Parlamentul israelian, Yoram Marciano. Acesta a cerut reexaminarea traseului barierei din zona sudică a deşertului Iudeei, la sud de Hebron, din cauza ameninţării pe care acesta o reprezintă pentru echilibrul ecologic al regiunii.

Secţiunea de zid avută în vedere are o lungime de circa 30 de kilometri, între colonia Metsudat Yehuda şi Nahal Hever şi trece prin regiunea munţilor Hebron, unde se află numeroase rezerve naturale. Apărătorii mediului şi coloniştii israelieni au făcut recent front comun în încercarea de a împiedica trecerea zidului prin deşertul Iudeei.

Prezentată de Israel ca o "demarcaţie antiteroristă", bariera, care se va întinde în final pe o lungime de peste 650 de kilometri, este considerată "Zidul apartheidului" de către palestinieni, deoarece trece prin Cisiordania şi face problematică crearea unui stat palestinian viabil.

Decizia de încetare a construirii Zidului de securitate nu a fost bine primită de toată clasa politică israeliană. Premierul israelian moderat Ehud Olmert şi-a atras critici peste critici pentru opoziţia pe care o are pentru recurgerea la forţele armate împotriva mişcărilor armate palestiniene. Acesta va fi anchetat pentru trafic de influenţă în procesul de privatizare a unei bănci israeliene, fiind bănuit că a intervenit, pe vremea cînd era ministru interimar de Finanţe, în favoarea unui om de afaceri care licita pentru obţinerea unei părţi din capitalul Băncii Leumi. În cele din urmă, licitaţia a fost cîştigată de o companie care nu are legătură cu acel om de afaceri. Un control de stat care a examinat, anul trecut, dosarul privitor la privatizarea Băncii Leumi, a recomandat procurorului general să ia în considerare o eventuală anchetă penală. La sfîrşitul lunii octombrie, Ministerul Justiţiei a anunţat deschiderea unei anchete preliminare a poliţiei asupra eventualei implicări a lui Ehud Olmert în acest dosar.

Dacă acuzaţiile se confirmă, Ehud Olmert nu ar fi primul premier israelian acuzat de corupţie. Predecesorul său, Ariel Sharon a scăpat in extremis de acuzaţii de finanţare ilegală a campaniei sale electorale, în faţa instanţei ajungînd însă fiul său.

Taguri articol


12