Israelul ameninţă cu o operaţiune terestră în Fîşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul ameninţă cu o operaţiune terestră în Fîşia Gaza

Externe 30 Decembrie 2008 / 00:00 543 accesări

Israelul a continuat să atace, luni, pentru a treia zi consecutiv, poziţii ale grupării Hamas din Fîşia Gaza, raidurile soldîndu-se cu peste 300 de morţi, între care 51 de civili, iar autorităţile israeliene nu exclud nici lansarea unor operaţiuni terestre în zonă. În Israel, rachetele trase de combatanţii mişcării islamiste Hamas dinspre Fîşia Gaza s-au soldat cu un mort şi opt răniţi, la Aşkelon, în sudul ţării. După o serie de raiduri nocturne, armata aerului israelieană a lansat noi atacuri în Fîşia Gaza, luni dimineaţă, distrugînd se pare şi biroul prim-ministrului Guvernului Hamas, Ismayl Haniyeh. În cursul nopţii, forţele israeliene au bombardat Universitatea Islamică din Gaza, considerată bastionul Hamas, iar o moschee a fost distrusă la Jabaliya, în nord. Cinci fete ale unei aceleeaşi familii, cu vîrste cuprinse între unu şi 12 ani, au fost ucise în timpul raidului asupra moscheii.

Potrivit ultimului bilanţ furnizat de şeful serviciilor de urgenţă din Fîşia Gaza, Mouawiya Hassanein, atacurile aeriene israeliene au făcut, de sîmbătă, în total 312 morţi şi 1.420 răniţi, majoritatea în rîndul luptătorilor Hamas. ONU, care citează cifre obţinute din surse spitaliceşti, a anunţat 51 de morţi în rîndul civililor. Operaţiunea, de o violenţă nemaiîntîlnită de la ocuparea teritoriilor palestiene de către Israel, în 1967, vizează, potrivit autorităţilor de la Tel Aviv, să pună capăt tirurilor de rachete lansate în sudul ţării dinspre Fîşia Gaza, controlată de Hamas după alegerile din iunie 2007. Lăsînd să planeze pericolul unei ofensive terestre, duminică, Israelul a dat undă verde mobilizării a 6.500 de rezervişti, iar armata a decretat, luni, sectorul frontalier din apropierea cu Gaza ”zonă militară închisă”. Luni, elemente de infanterie şi blindate au fost desfăşurate la graniţa cu Gaza. Pe de altă parte, accesul pe şosele din împrejurimi a fost interzis circulaţiei civililor fără autorizaţie specială a armatei şi doar locuitorii din localităţile israeliene de frontieră au drept de acces în zonă. ”Armata israeliană îşi va extinde şi intensifica operaţiunile în Gaza, atît timp cît va fi necesar”, a avertizat ministrul Apărării, Ehud Barak. La rîndul său, premierul israelian, Ehud Olmert, a precizat că Israelul nu luptă împotriva poporului palestinian, ci a grupării radicale Hamas, angajîndu-se să evite o criză umanitară în Gaza.

De cealaltă parte, şeful Guvernului Hamas, Ismayl Haniyeh a replicat că atacurile israeliene nu vor îngenunchea mişcarea palestiniană, iar liderul în exil al acesteia, Khaled Meshaal, a chemat la declanşarea unei noi Intifade. Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a calificat ofensiva israeliană drept o ”agresiune laşă” şi a denunţat masacrele din Gaza, dar a cerut, duminică, la Cairo, rivalilor săi din Hamas să reînnoiască armistiţiul cu Israelul, pentru a evita escaladarea violenţelor. Potrivit unor surse diplomatice, liderii statelor membre ale Ligii Arabe se vor întruni în summit extraordinar, vineri, la Doha, pentru a discuta despre modalităţile de stopare a atacurilor israeliene împotriva Fîşiei Gaza, reuniunea urmînd a fi precedată de o întîlnire a miniştrilor arabi ai Afacerilor Externe, miercuri, la Cairo. Între timp, Casa Albă consideră Hamasul responsabil pentru încălcarea armistiţiului şi pentru reluarea violenţelor în Fîşia Gaza, apreciind că armistiţiul ar trebui restabilit imediat, iar UE şi Rusia cheamă la încetarea urgentă a violenţelor.

Ambasadorul palestinian la Bucureşti recomandă evacuarea cetăţenilor români din Gaza

Cei peste 500 de români din Fîşia Gaza trebuie evacuaţi de către Guvernul român, pentru că suportă aceeaşi soartă ca şi palestinienii din regiune şi, în plus, România, care are bune relaţii cu Israelul, trebuie să intervină pentru a opri atacurile, a declarat, luni, ambasadorul palestinian la Bucureşti. Ahmed Abdul-Salam Hassan Majdalani a recomandat autorităţilor române se evacueze cei peste 500 de cetăţeni români din Gaza, sugerînd că Egiptul ar putea oferi ajutor în acest sens.

Potrivit informaţiilor oferite de MAE, în Fîşia Gaza ar exista 300 de cetăţeni români, inclusiv copii, şi nu 500, aşa cum a spus ambasadorul Majdalani. Ambasada României de la Tel Aviv se află în alertă şi este pregătită să intervină în cazul în care cetăţenii români vor cere aceasta, dar pînă acum nu a fost semnalat un astfel de caz. Oficialul palestinian a mai anunţat că a transmis oficialilor români cerinţele Palestinei în legătură cu situaţia din Gaza. Aceste cerinţe vizează ”intervenţia comunităţii internaţionale pentru oprirea imediată a atacurilor asupra poporului palestinian şi asigurarea protecţiei poporului printr-o forţă internaţională, aşa cum s-a întîmplat, de exemplu, în Kosovo”, a spus Majdalani. De asemenea, ambasadorul a arătat că va mai cere spijin şi ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale pentru asigurarea necesităţilor de bază ale poporului palestinian. Majdalani consideră că ”va fi necesară judecarea Israelului la tribunalele internaţionale, pentru că ceea ce se întîmplă în Gaza reprezintă crime de război şi terorism de stat organizat”.

Luni a avut loc şi la Bucureşti consiliul ambasadorilor arabi pentru a condamna ”atacurile grosolane la care este supus poporul palestinian şi distrugerea sistematică a populaţiei, economiei şi infrastructurii”.

Liderul Hezbollah le cere palestinienilor să lanseze o a treia Intifadă

Liderul grupării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a afirmat luni că susţine apelul transmis de Hamas palestinienilor de a lansa a o treia Intifadă împotriva Israelului. Prima Intifadă, revoltă civilă care a început la sfîrşitul anului 1987, s-a încheiat prin acordurile de la Oslo, din 1993, care au dus la crearea Autorităţii Palestiniene. A doua Intifadă a reprezentat-o revolta palestiniană care a început în septembrie 2000 şi care a fost înăbuşită progresiv de armata israeliană în Cisiordania. Nasrallah a mai declarat că face apel, în mod paşnic, pentru o schimbare a poziţiei Egiptului. Într-un discurs susţinut duminică, el le-a cerut egiptenilor să iasă în stradă cu milioanele pentru a constrînge Guvernul de la Cairo să deschidă frontiera cu Fîşia Gaza. În replică, ministrul egiptean de Externe, Ahmed Abul Gheit, l-a acuzat luni, fără să-i menţioneze însă numele, că vrea să creeze un climat de anarhie în Egipt.

La Saida, cel mai mare oraş din sudul Libanului, Hezbollah, dar şi o serie de partide libaneze şi de facţiuni palestiniene, şi-au manifestat sprijinul faţă de locuitorii Fîşiei Gaza. Aproximativ 7.000 de persoane au purtat portrete ale preşedinţilor american, George W. Bush şi egiptean, Hosni Mubarak şi fotografii ale acestuia din urmă pe care era scris ”simbolul trădării”. În apropiere de frontiera cu Israelul, zeci de membri ai unei organizaţii create recent, Musulmani fără frontiere, au manifestat sub privirile soldaţilor israelieni prezenţi de cealaltă parte a graniţei.

Israelul a folosit un nou tip de rachetă, primită din SUA, pentru bombardarea Fîşiei Gaza

Forţele aeriene israeliene a folosit, sîmbătă, o nouă rachetă, care a fost recent primită din SUA, pentru a ataca obiectivele Hamas din Fîşia Gaza, relatează ”Jerusalem Post”. Proiectilul de tip GBU-39, proiectat în ultimii ani de SUA, este o bombă cu un diametru mic pentru costuri reduse, de mare precizie, care produce pagube colaterale reduse. Israelul a primit aprobarea Congresului pentru a achiziţiona în septembrie 1.000 de rachete, oficialii militari menţionînd, duminică, faptul că prima livrare a ajuns la începutul acestei luni, armamentul fiind folosit în atacul aerian de sîmbătă asupra Fîşiei Gaza, pentru distrugerea zonelor de lansare a rachetelor. Acelaşi tip de proiectile a fost folosit duminică, pentru bombardarea tunelurilor din oraşul Rafah.

Racheta de tip GBU-39, ghidată prin GPS, este considerată ca avînd cea mai mare precizie din lume. Bomba, care cîntăreşte 113 kilograme, are aceleaşi performanţe ca una de 900 de kilograme, chiar dacă aceasta conţine numai 22,7 kilograme de explozibil. Testele efectuate în SUA au relevat faptul că proiectilul poate pătrunde cel puţin 90 de centimetri în beton armat. Racheta poate fi folosită în condiţii de vreme nefavorabilă şi are o rază de acţiune de peste 110 kilometri. Oficiali din cadrul armatei au declarat că Israelul nu va ezita să atace casele civililior care protejează pe teroriştii Hamas implicaţi în operaţiune.

Obama este hotărît să acţioneze pentru a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu

Preşedintele american ales, Barack Obama, este hotărît să facă eforturi pentru a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu, a declarat, duminică, un consilier al acestuia. ”Barack Obama monitorizează situaţia”, a declarat David Axelrod, ”însă, în această perioadă de tranziţie nu există decît un singur preşedinte şi acela este George W. Bush, el vorbeşte în numele SUA pînă la 20 ianuarie”. Eforturile preşedintelui Bush pentru relansarea negocierilor de pace, la Annapolis, în noiembrie 2007, nu au dus la un acord de pace înainte de sfîrşitul anului 2008, aşa cum se dorea. Axelrod a reiterat că Obama va menţine legăturile tradiţionale puternice dintre SUA şi Israel. ”Cred că îşi dă seama de această relaţie specială, va colabora strîns cu Israelul, cel mai important aliat din regiune, însă o va face într-un sens care va favoriza cauza păcii şi va colabora strîns atît cu israelienii, cît şi cu palestinienii, în vederea îndeplinirii acestui obiectiv”, a declarat Axelrod.

Franţa încearcă să obţină un armistiţiu umanitar în Gaza

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, încearcă să negocieze un armistiţiu umanitar pentru a pune capăt ofensivei israeliene din Fîşia Gaza şi a permite trecerea ajutoarelor medicale. Kouchner a vorbit cu mai mulţi miniştri de Externe europeni şi din Orientul Mijlociu, luni, inclusiv cu şefa diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni şi omologul său egiptean, Ahmed Aboul Gheit. Franţa, care deţine preşedinţia semestrială a UE, pînă la sfîrşitul lunii, s-a declarat dispusă să îşi suplimenteze ajutoarele pentru Gaza. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a vorbit cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak, luni, despre posibile modalităţi de rezolvare a crizei. Nu este clar dacă ministrul de Externe francez a primit un răspuns pozitiv din partea Israelului.



12