Oficialii israelieni vor decide atacarea infrastructurii Libanului dacă va izbucni un nou conflict cu mişcarea şiită Hezbollah, avertizează ministrul al Apărării, Ehud Barak. “Dacă va exista un conflict la frontiera de nord a Israelului, vom acţiona cu toată forţa necesară Ce s-a întîmplat în cel de-al Doilea Război cu Libanul, în vara lui 2006, nu se va mai repeta”, a declarat Ehud Barak. “În acea perioadă, un mesaj al SUA a dat de înţeles Guvernului israelian că trebuie să evite infrastructurile Libanului. Nu acceptăm ca o ţară vecină, membră a ONU, să aibă în componenţa Guvernului său reprezentanţi ai unei miliţii ce dispune de 40.000 de rachete”, a menţionat acesta, făcînd aluzie la mişcarea şiită. “Hezbollah continuă să se înarmeze şi trebuie să luăm măsuri ca anumite tipuri de armament să nu pătrundă în Liban”, nu ezită să declare Ehud Barak.
În vara anului 2006, Israelul a purtat un război de 34 de zile împotriva Hezbollah, soldat cu peste 1.200 de morţi, majoritatea civili, în Liban, şi 160 de morţi de în Israel, cei mai mulţi fiind militari. Şi şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Gaby Ashkenazi, a făcut referire marţi la un conflict militar cu Libanul, subliniind gravitatea reprezentată de stocarea de arme de către Hezbollah. Potrivit oficialilor israelieni, arsenalul Hezbollahului s-ar fi triplat după sfîrşitul războiului şi ar cuprinde 42.000 de rachete, dintre care anumite ce ar putea lovi localităţi din centrul Israelului.
La rîndul său, Marea Britanie se declară foarte îngrijorată din cauza reînarmării mişcării şiite libaneze Hezbollah, a anunţat joi Ivan Lewis, secretar de Stat în cadrul Ministerului britanic al Afacerilor Externe, aflat într-o vizită la Beirut. “Sîntem foarte foarte îngrijoraţi din cauza reînarmării mişcării Hezbollah, despre care considerăm că s-a produs într-o manieră considerabilă, ceea ce este în contradicţie cu Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate ONU”, a declarat Lewis după o întrevedere cu ministrul libanez al Afacerilor Externe, Fawzi Salloukh. Rezoluţia 1.701, care în 2006 a pus capăt războiului de 34 de zile dintre Hezbollah şi Israel, prevede respectarea unui embargo asupra armelor destinate miliţiilor prezente în Liban şi stipulează ca nicio altă forţă, în afara autorităţilor Guvernului libanez, să nu deţină arme.