Israelul cere Italiei să coordoneze forţa internaţională de menţinere a păcii din Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul cere Italiei să coordoneze forţa internaţională de menţinere a păcii din Liban

Externe 22 August 2006 / 00:00 755 accesări

Armistiţiul instituit de Naţiunile Unite a primit o nouă lovitură, duminică, după ce statele europene chemate să contribuie cu trupe la forţa internaţională din Liban au decis să amîne acest demers pînă cînd mandatul viitoarei forţe va fi clar definit, relatează "New York Times". Statele comunitare au amînat orice decizie în această privinţă pînă miercuri, cînd Uniunea Europeană va aborda această problemă.

În urma experienţelor nefericite din anii '90, cînd nu a putut fi evitat masacrul din Bosnia, guvernele europene insistă ca ierarhia de comandă şi condiţiile noului angajament să fie clarificate înainte ca situaţia să degenereze din nou în Orientul Mijlociu, relatează publicaţia americană. "În trecut, atunci cînd misiunile de pace nu au fost adecvat definite, am asistat la eşecuri majore", a declarat Agnes Romatet-Espagne, purtător de cuvînt al Ministerului francez de Externe. "Există o serie de amintiri nefericite în legătură cu Bosnia. De data aceasta dorim răspunsuri în prealabil, pentru a evita eventuale probleme", a adăugat ea. Un alt oficial de la Paris a precizat că "Italia, Spania şi Finlanda au ridicat aceeaşi problemă ca Franţa". Un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe de la Madrid a declarat că "Spania este dispusă să trimită trupe, dar condiţiile trebuie clarificate şi acceptate". Australia a refuzat, la rîndul ei, să trimită trupe, potrivit unui oficial guvernamental de la Canberra, care şi-a exprimat îndoiala că FINUL va fi mandatată să dezarmeze gherilele Hezbollah.

Premierul israelian, Ehud Olmert, a cerut Italiei să asigure conducerea forţei ONU de menţinere a păcii din Liban. Apelul a fost făcut în cursul unei convorbiri telefonice dintre Olmert şi premierul italian, Romano Prodi şi indică faptul că şansele Italiei de a prelua conducerea forţei internaţionale au crescut în urma indisponibilităţii manifestate de Franţa de a trimite mai mult de 200 de militari în Liban. "Este important ca Italia să conducă forţa internaţională şi să trimită trupe pentru a supraveghea şi punctele de frontieră dintre Liban şi Siria", se arată în comunicat. Naţiunile Unite depun eforturi pentru mobilizarea unei forţe internaţionale de 15.000 de militari care să fie dislocată în sudul Libanului, alături de un contingent libanez care va avea acelaşi număr de soldaţi. Olmert a declarat, duminică, membrilor Cabinetului său că forţa internaţională nu ar trebui să aibă în componenţa sa trupe ale unor state care nu au stabilite legături diplomatice cu Israelul.

Guvernul italian nu a specificat cîţi militari urmează să fie trimişi în Liban, dar o serie de oficiali de la Roma susţin că numărul acestora ar putea ajunge pînă la 3.000, ceea ce face din Italia principalul furnizor din cadrul forţei multinaţionale. Comunicatul remis de biroul premierului Olmert a precizat că "întreaga contribuţie a Italiei la forţa internaţională este vitală în cadrul implementării rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate şi va constitui un aport major la stabilirea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu".

Echipament militar britanic descoperit în buncărele Hezbollah

Marea Britanie a demarat o anchetă urgentă după ce Israelul a acuzat Londra că a furnizat, indirect, gherilelor Hezbollah, echipament militar pentru misiuni pe timp de noapte, ceea ce a facilitat atacarea militarilor israelieni în timpul conflictului din Liban, relatează "The Times" în ediţia electronică. Echipamentul a fost descoperit de trupele israeliene în posturile de comandă ale grupării Hezbollah din sudul Libanului, fiecare purtînd inscripţia "Fabricat în Marea Britanie".

Israelul a cerut explicaţii Ministerului britanic de Externe după ce s-a descoperit că Marea Britanie a vîndut Iranului 250 de dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, în 2003, pentru a fi utilizate în operaţiunile de combatere a traficului de droguri. Oficiali din cadrul Ministerului de Externe au declarat că primele investigaţii sugerează că echipamentul pentru misiuni pe timp de noapte descoperit de armata israeliană nu face parte din lotul exportat Iranului în 2003. Ancheta urmează să compare seriile de pe echipamentul descoperit în sudul Libanului cu cele de pe dispozitivele vîndute Teheranului. Iranul este principalul sponsor al gherilelor Hezbollah iar autorităţile israeliene vor să afle dacă echipamentul vîndut Iranului în 2003 a ajuns în posesia militanţilor islamişti care au ucis 117 soldaţi israelieni în cursul conflictului din Liban.

Un oficial din cadrul Ministerului Comerţului şi Industriei de la Londra a precizat că este nevoie de licenţă de export pentru asemenea echipament militar iar investigaţia va cerceta şi dacă anumite companii britanice au încălcat normele de export.

Taguri articol


12