Ambasadorul israelian la Bucureşti, Oren David, a cerut, marţi, comunităţii internaţionale, inclusiv Românei, ”să susţină şi să sprijine Israelul în lupta sa pentru apărarea cetăţenilor de atacurile din Fîşia Gaza şi împotriva organizaţiei fanatice şi teroriste Hamas”. ”În iunie 2007, la doi ani după ce Israelul evacuase Fîşia Gaza, Hamas a intervenit în forţă pentru a prelua controlul. Hamas este o organizaţie musulmană teroristă, fanatică şi radicală, sprijinită de Iran şi Siria şi se opune păcii cu Israel şi coexistenţei cu statul nostru”, a declarat, marţi, Oren David. Ambasadorul a explicat că, în paralel cu acţiunile militare, Israelul îşi doreşte continuarea negocierilor pentru încetarea conflictului şi rămîne angajat în procesul de obţinere a păcii în teritoriile palestiniene, după principiul două state pentru două popoare. Întrebat dacă România, care are relaţii bune cu Israelul, ar putea interveni pentru încetarea violenţelor, aşa cum sugerase, luni, ambasadorul palestinian la Bucureşti, Ahmed Majdalani, Oren David a respins voalat această variantă, punctînd că Hamas este cel care trebuie să îşi schimbe comportamentul. ”Sigur, avem relaţii excelente cu România, care ne-a fost întotdeauna un bun aliat. România este o ţară democratică şi membră a UE, iar UE, reprezentată în Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, a cerut Hamasului să respecte trei condiţii: recunoaşterea Israelului, încetarea violenţelor şi respectarea acordurilor existente între Israel şi Autoritatea Palestiniană. În schimb, Hamasul a lansat un atac neprovocat asupra Israelului. Ar fi fost bine ca lumea arabă şi comunitatea internaţională să intervină pe lîngă Hamas să nu atace Israelul”, a punctat ambasadorul.
Ministerul român de Externe şi-a exprimat, marţi, adînca preocupare faţă de escaladarea tensiunilor în Fîşia Gaza şi a făcut apel la toate părţile implicate să renunţe imediat la acţiunile de forţă, în favoarea dialogului şi a gestionării situaţiei prin mijloace politico-diplomatice. Franţa, la fel ca multe alte state, între care Rusia sau China, a condamnat violenţele şi a cerut încetarea lor, apel pe care l-a făcut şi ONU. În schimb, SUA, Germania şi Cehia au condamnat Hamas şi au subliniat dreptul Israelului de a se apăra.
O vedetă israeliană a interceptat un vapor cu militanţi pro-palestinieni
O vedetă a marinei israeliene a lovit un vapor ce transporta militanţi pro-palestinieni, care încerca, marţi dimineaţa, să străpungă blocada impusă de Israel Fîşiei Gaza. Potrivit postului de radio militar israelian, vedeta a tras focuri de avertizare, echipajul a comunicat că Fîşia Gaza este în stare de război şi că vaporul trebuie să se întoarcă în portul ataşat, dar acesta din urmă a încercat să evite vedeta, care i-a blocat calea şi l-a lovit. Nu au fost răniţi, dar cele două nave au fost avariate, iar vaporul militanţilor pro-palestinieni a revenit în larg, a precizat radioul militar. Dignity este un vapor lung de 20 de metri, încărcat cu patru tone de material medical, în special bandaje şi atele. Acesta a ridicat ancora luni, la Larnaca, pentru a aduce ajutoare acestui teritoriu palestinian. La bord s-au aflat Cynthia McKinney, un fost membru al Congresului american, candidat al Partidului Ecologist la preşedinţie şi reporterul postului de televiziune al-Jazeera, fost deţinut la baza Guatanamo, Sami al-Hajj.
Soldat israelian, ucis de un atac cu mortiere
Un soldat israelian a fost ucis, luni seara, de un tir cu mortier lansat împotriva bazei sale din apropiere de Fîşia Gaza, au anunţat, marţi, surse militare din statul evreu, bilanţul total al victimelor israeliene de la începutul ofensivei fiind de patru morţi. O femeie israeliană, rănită în urma unui tir cu rachete palestiniene, luni seara, la Ashdod, în sudul Israelului, a decedat din cauza rănilor, au anunţat anterior surse spitaliceşti. Victima este sora ministrului de Interne, Meir Shetreet, a anunţat presa israeliană. Alţi patru israelieni au fost răniţi în atacul de la Ashdod, oraş situat la circa 30 de kilometri nord de teritoriul palestinian. Cu puţin timp înainte, un israelian a decedat din cauza rănilor provocate de un tir de rachetă lansat împotriva localităţii Nahal Oz din sudul ţării.
Palestinienii au lansat 20 de rachete asupra sudului Israelului
Douăzeci de rachete palestiniene, printre care şi de tip Grad, au fost lansate, marţi, asupra sudului Israelului, provocînd rănirea unei persoane, a anunţat poliţia israeliană. O rachetă Grad a fost lansată în direcţia oraşului Beersheva, declanşînd pentru prima dată alarma în această localitate situată la 40 de kilometri de Fîşia Gaza. Racheta a explodat însă în nordul oraşului, fără a răni pe cineva. O altă rachetă care nu a provocat victime a căzut într-un oraş situat la 20 de kilometri nord-est de Fîşia Gaza, Kyriat Malachi. Majoritatea rachetelor au vizat oraşul Sderot, din apropiere de Fîşia Gaza, provocînd rănirea unei persoane. Una dintre ele a lovit în plin o casă din Sderot, părăsită însă, o alta a căzut pe un trotuar, iar o a treia într-un cimitir.
Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a decretat, marţi, starea excepţională pentru comunităţile israeliene situate la maxim 30 de kilometri de frontiera cu Fîşia Gaza. Măsura le permite serviciilor de securitate să închidă fabrici, să anuleze conferinţe sau alte evenimente şi să se implice în deciziile autorităţilor locale. Guvernul israelian urmează să aprobe măsura în următoarele două zile. Şcolile vor rămîne închise, în următoarele două zile, pe o rază de 30 de kilometri de frontiera cu Fîşia Gaza, inclusiv în oraşele Ashdod, Kiryat Gat, Ofakim, Sderot şi Kiryat Malachi. Adjunctul ministrului Apărării, Matan Vilna\'i, a declarat marţi că localităţile situate în apropierea frontierei cu Fîşia Gaza sînt pregătite pentru noi atacuri cu rachete.
Aviaţia israeliană a distrus, marţi, în nordul Fîşiei Gaza, şapte lansatoare de rachete de tip Grad, care se pregăteau să tragă. De la începutul ofensivei aeriene a Tel Avivului, sîmbătă, împotriva mişcării islamiste Hamas, care controlează Fîşia Gaza, patru persoane au fost ucise în Israel de tiruri de rachete palestiniene. Cel puţin 367 de palestinieni, majoritatea membri Hamas, au fost ucişi şi circa 1.700 au fost răniţi în raidurile israeliene, potrivit şefului serviciilor de urgenţă din Gaza, Mouawiya Hassanein. Zeci de civili figurează printre morţi.
Iranul a înfiinţat un tribunal care va judeca israelienii pentru raidurile din Gaza
Iranul a înfiinţat un tribunal care îi va judeca, în lipsă, pe israelienii pe care Teheranul îi acuză de crime pentru raidurile din Fîşia Gaza, a declarat, marţi, un oficial din sistemul judiciar al Republicii Islamice. Iranul, care nu recunoaşte Israelul, a criticat unele state arabe pentru că nu au depus suficiente eforturi pentru a pune capăt acţiunilor militare ale Tel Avivului. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut tuturor musulmanilor să apere palestinienii prin orice metodă. Alireza Jamshidi a precizat că instanţa a fost înfiinţată în baza Convenţiei ONU din 1948 pentru prevenirea genocidelor, document semnat de Iran. Marţi, ministrul iranian de Externe a acuzat Israelul de “genocid împotriva omenirii în Gaza”, în cursul unei reuniuni cu ambasadorii la Teheran. El i-a îndemnat pe toţi palestinienii care au avut de suferit de pe urma operaţiunii israeliene din Gaza să depună plîngeri în justiţie. Jamshidi a anunţat că şeful sistemului judiciar iranian, ayatollahul Mahmoud Hashemi-Shahroudi, le-a trimis scrisori omologilor săi din toate statele arabe, pentru a le cere să coopereze cu tribunalul.