Israelul şi mişcarea Hezbollah ar putea încheia un armistiţiu în următoarele 24 de ore, ca urmare a eforturilor depuse de o terţă parte, s-ar părea Italia, a declarat, duminică, preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri. Israelul cerea sîmbătă ca, în vederea încheierii unui armistiţiu, militanţii Hezbollah să se retragă la nord de fluviul Litani şi să predea întregul arsenal de rachete armatei libaneze, care să ocupe poziţii de-a lungul graniţei dintre cele două ţări. Ministrul israelian al Justiţiei, Haim Ramon, i-a cerut premierului libanez, Fuad Siniora, să asigure aplicarea Rezoluţiei 1.559 a Naţiunilor Unite, să determine forţele Hezbollah să se retragă şi să predea rachetele armatei libaneze, precizînd că, după îndeplinirea acestor condiţii, va fi un armistiţiu imediat. Premierul libanez solicita, sîmbătă, încetarea focului imediată şi globală în Liban, sub egida ONU, acuzînd Israelul că aplică "o pedeapsă colectivă" la adresa libanezilor. Comunitatea internaţională a cerut însă permanent autorităţilor libaneze să desfăşoare armata la graniţa cu Israelul, într-o zonă controlată de Hezbollah.
Aviaţia şi marina israeliene au bombardat intens, ieri, periferia de sud a Beirutului. Pentru a doua oară în 48 de ore, un pod ce asigura legătura între intrarea în Beirut şi aeroportul din oraş a fost bombardat. Forţe israeliene au bombardat şi un alt pod, ce asigură legătura între cartierele Haret Hreik şi Sfeir. Rachete aer-sol şi obuze lansate de la bordul vedetelor israeliene au vizat şi clădiri rezidenţiale din cartierele Haret Hreik şi Bir al-Abed, unde se află principalele sedii ale Hezbollah. A fost efectuat şi un raid asupra unui sediu Hezbollah de la Baalbeck, în estul ţării.
În cursul nopţii de sîmbătă spre duminică, Hezbollah anunţa că militanţii săi au respins o încercare israeliană de pătrundere în sudul Libanului. De altfel, comando-uri israeliene desfăşoară operaţiuni terestre în Liban, în paralel cu raidurile aeriene şi atacurile lansate de forţele navale. Poliţia libaneză a confirmat că aviaţia israeliană a lansat trei raiduri asupra localităţi Qlaile, la sud de Tyr. Un atac Hezbollah cu rachete asupra oraşului israelian Haifa a provocat, ieri, moartea a nouă persoane şi rănirea altor cîteva zeci. Începînd de miercuri, 13 israelieni au fost ucişi în urma tirurilor cu rachete lansate din Liban, alte zeci de persoane fiind rănite. Rezistenţa islamică, aripa armată a mişcării Hezbollah, a revendicat şi atacul cu rachete de tip Raad-2 şi 3, de provenienţă iraniană, asupra unei rafinării din Haifa. 18 civili, între care nouă copii, au fost ucişi sîmbătă, în urma unui atac israelian asupra locuitorilor ce părăseau un sat din sudul Libanului, a anunţat Forţa Interimară a Naţiunilor Unite.
Armata israeliană a cerut duminică populaţiei din sudul Libanului să părăsească zona şi să se îndrepte spre nordul ţării. Armata nu a precizat ce mijloace a folosit pentru a transmite mesajul către populaţie. În trecut, la începutul războiului din Liban declanşat în iunie 1982, ordine similare erau transmise prin intermediul unor fluturaşi lansaţi din elicoptere.
Israelul îl ameninţă cu moartea pe liderul Hezbollah
Israelul îl va lichida pe liderul mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, "cu prima ocazie", a declarat, sîmbătă, ministrul israelian Zeev Boim, însărcinat cu problemele imigraţiei şi colaborator apropiat al premierului Ehud Olmert. Acesta ar fi fost rănit într-un raid israelian asupra Beirutului, a anunţat postul de televiziune privat israelian Canal 2. În replică, un oficial Hezbollah a dezminţit aceste informaţii.
Atac aerian israelian în apropierea graniţei siriene
Aviaţia israeliană a lansat, sîmbătă, un raid în apropiere de Masnaa, principalul post de la graniţa dintre Siria şi Liban, provocînd moartea unei persoane. Accesul la postul de frontieră de la Masnaa, principalul punct de trecere între Liban şi Siria, a fost blocat, atacul israelian distrugînd şoseaua de acces. Aviaţia israeliană a bombardat în mai multe rînduri, în ultimele 48 de ore, şoseaua internaţională ce asigură legătura dintre Beirut şi Damasc. Siria va riposta direct, cu toate mijloacele, unui eventual atac israelian, declara, ieri, ministrul sirian al Informaţiilor, Mohsen Bilal. Israelul a precizat însă că Siria nu reprezintă un obiectiv al operaţiunii din Liban împotriva Hezbollah.
Cotidianul arab "Al-Hayat" titra sîmbătă, citînd surse de la Pentagon, că Israelul ar fi dat Siriei un ultimatum de 72 de ore pentru a pune capăt activităţii Hezbollah la graniţa dintre Liban şi Israel şi a obţine eliberarea soldaţilor răpiţi. Sursele de la Pentagon avertizează că "în cazul în care lumea arabă şi comunitatea internaţională eşuează în eforturile de a convinge Siria să exercite presiuni asupra Hezbollah, Israelul ar putea ataca ţinte din Siria".
Bombardamente în Fîşia Gaza
Forţele israeliene au revenit, ieri, în nordul Fîşiei Gaza, într-o ofensivă care a continuat şi după ce Israelul a deschis un al doilea front în Liban. Surse medicale palestiniene au anunţat că două persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian. Tancuri şi transportoare blindate israeliene, susţinute de elicoptere, au pătruns în zona agricolă din apropiere de Beit Hanun, regiune folosită deseori de militanţi pentru lansarea atacurilor cu rachete asupra Israelului. Armata israeliană se retrăsese din nordul Fîşiei Gaza cu o săptămînă în urmă, după un raid major. Cel puţin 80 de palestinieni au fost ucişi de la declanşarea, cu aproape trei săptămîni în urmă, a ofensivei declanşate după răpirea caporalului Gilad Shalit de către un grup înarmat din care făceau parte şi militanţi ai mişcării Hamas.
Numeroase ţări occidentale anunţă evacuarea cetăţenilor lor din Liban
Tot mai multe ţări occidentale anunţă măsuri pentru evacuarea cetăţenilor lor din Liban, punînd la punct rute de transfer pe cale terestră în Siria şi de la Damasc, transporturi aeriene către Europa. Ciprul, care dispune de aeroportul cel mai uşor accesibil pentru avioanele care decolează de la Damasc, şi-a anunţat încă de vineri disponibilitatea de a participa la o evacuare masivă coordonată a cetăţenilor Uniunii Europene. De altfel, tot în Cipru au fost transferate, în baza unor discuţii între premierul libanez şi ambasadorul american în Liban şi şase avioane civile libaneze. Deoarece zborurile cu destinaţia Beirut au fost deviate spre Cipru, autorităţile de la Nicosia au decis să renunţe, pentru următoarele zile, la vize, precizînd că libanezii care vor sosi la Larnaca vor putea obţine vizele pe aeroport.
Ambasada italiană din Liban a pus la punct, în oraşul Tripoli, un dispozitiv de evacuare spre Siria a tuturor europenilor ce vor să părăsească teritoriul libanez, însă plecarea acestora a fost amînată sîmbătă din cauza unui bombardament israelian. Cel puţin 15 autocare cu 410 cetăţeni europeni erau staţionate la intrarea de nord a oraşului, fiind pregătite să plece imediat ce condiţiile de securitate vor permite transportul spre Siria. Şi Franţa, Turcia şi Ucraina au decis să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea securităţii cetăţenilor aflaţi în Liban, apelînd la mijloace de transport maritime şi aeriene, civile şi militare, pentru transportul celor care vor să plece din zona de conflict.
Compania aeriană ungară Malev a organizat sîmbătă o cursă specială cu plecare din capitala siriană, pentru repatrierea tuturor pasagerilor ce deţineau bilete de călătorie pentru zboruri de la Beirut sau Damasc.