Armata israeliană a primit ordinul să îşi reducă măsurile de securitate în Cisiordania ocupată, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. Începând de ieri şi până la 20 ianuarie 2013, armata şi poliţia israeliană vor mobiliza efective suplimentare, pentru a facilita trecerea la punctele de control din Bethleem a pelerinilor creştini, printre care şi palestinieni din teritoriile ocupate şi arabi israelieni. Oraşul palestinian Bethleem, unde s-a născut Iisus, conform tradiţiei creştine, se află dincolo de bariera de securitate ridicată de Israel în Cisiordania. Aproximativ 20.000 de permise de intrare în Israel au fost acordate palestinienilor creştini din Cisiordania, iar 200 dintre aceştia pot tranzita prin aeroportul Ben Gourion din Tel-Aviv, pentru a pleca în străinătate. La cererea Autorităţii Palestiniene, 300 de palestinieni creştini care locuiesc în străinătate au fost autorizaţi să viziteze Cisiordania. În cele din urmă, 500 de palestinieni creştini din Fâşia Gaza, cu vârste sub 16 ani sau peste 35 de ani, au fost autorizaţi să îşi viziteze familiile din Israel şi Cisiordania şi să participe la ceremonii religioase. Diferitele culte creştine din Ţara Sfântă sărbătoresc Crăciunul la date diferite, 24 şi 25 decembrie pentru romano-catolici şi ortodocşi şi începutul lui ianuarie pentru ortodocşii pe stil vechi.
AUTOSTRADA CARE DESPARTE Israelul intenţionează să construiască o autostradă care va diviza cartierul arab Beit Safafa, situat oricum la limita administrativă dintre Ierusalimul de Est şi Ierusalimul de Vest, dezvăluie ziarul ”Haaretz”. Şoseaua, care va trece la câţiva metri de blocurile de locuinţe, nu doar că le va afecta calitatea vieţii localnicilor, ci îi va şi împiedica să ajungă la moscheea, magazinele sau şcolile situate peste drum. Proiectul autostrăzii se bazează pe planuri elaborate în urmă cu 22 de ani, deşi încă nu beneficiază de toate autorizaţiile de construcţie necesare. Beneficiarii proiectului rutier vor fi locuitorii coloniei israeliene Gush Etzion, situată în Cisiordania, care vor putea ajunge cu maşinile la Ierusalim, fără a opri la niciun semafor. Proiectul riscă să declanşeze noi tensiuni între Israel, Autoritatea Palestiniană şi statele occidentale, după ce statul evreu a demarat, în ultimele săptămâni, o serie de proiecte controversate de extindere a coloniilor din Cisiordania. Beit Safafa este un cartier arab situat în sudul oraşului Ierusalim şi care oricum este divizat de Linia Verde, considerată o graniţă provizorie între Ierusalimul de Est şi Ierusalimul de Vest.
Guvernul israelian a dat undă verde fazei iniţiale a proiectului care prevede crearea unei colonii cu 6.000 de locuinţe într-un important sector din Cisiordania ocupată, au explicat, ieri, surse concordante. ”Coloniştii şi Guvernul israelian ar trebui să ştie că vor fi traşi la răspundere”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeina, amintind de statutul de stat observator nemembru al ONU obţinut de Palestina, care deschide noi posibilităţi de recurs în faţa instanţelor judiciare internaţionale.