Ministerul israelian al Apărării analizează scenariul unui conflict militar cu Iranul şi mişcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului, existând şi ipoteza implicării Siriei în acest război. Experţi ai Ministerului israelian al Apărării, citaţi de ziarul ”Haaretz”, au estimat că 200 de civili israelieni ar muri în cazul unui conflict cu Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah, susţinută de Teheran şi Damasc. Conform experţilor israelieni, numărul victimelor civile israeliene ar ajunge la 300, dacă va fi implicată şi Siria. Estimările au fost elaborate pe baza arsenalului de rachete deţinut de Hezbollah, Siria şi Iran, în funcţie de pregătirea forţelor de securitate israeliene şi de experienţele conflictului din Liban, din 2006. În cazul în care Israelul ar ataca instalaţiile nucleare iraniene, Iranul va riposta cu rachete, însă, aproape sigur, va interveni şi Hezbollah. În conflict ar putea fi implicată şi Siria, în contextul în care regimul Bashar al-Assad este, alături de Iran, un susţinător activ al Hezbollah.
Liderii politici de la Ierusalim au sugerat că Israelul va răzbuna atentatul comis în Bulgaria, soldat cu moartea a cinci israelieni, pe 18 iulie şi atribuit Hezbollah. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că nu există dubii despre implicarea Hezbollah în acest act terorist. Efraim Halevy, fost director al serviciului israelian de informaţii externe Mossad, a sugerat că Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele 12 săptămâni. Miercuri, premierul Netanyahu a afirmat că asigurările oferite de SUA privind posibilitatea unei intervenţii militare împotriva Iranului nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare. Regimul de la Teheran susţine că programul nuclear iranian are scop strict civil, dar Occidentul şi Israelul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme atomice. SUA au avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.
Iranul înregistrează pierderi de 133 de milioane de dolari pe zi, din cauza sancţiunilor internaţionale impuse la iniţiativa SUA. Sancţiunile vor costa Teheranul 48 de miliarde de dolari, anul acesta, echivalentul a 10% din PIB. Preţurile la carne, orez şi pâine au crescut în ultimul timp, în urma devalorizării monedei naţionale în raport cu dolarul. Inflaţia a ajuns la 22,4% iar rata şomajului era de 13,5% în martie. Sancţiunile internaţionale sunt cele mai dure impuse vreodată unei ţări, declara, la 3 iulie, preşedintele Mahmud Ahmadinejad.