Israelul întinde o mână vecinilor care vor pacea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sabia lui David

Israelul întinde o mână vecinilor care vor pacea

Externe 21 Noiembrie 2012 / 00:00 393 accesări

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ieri că ”Israelul are o mână întinsă pentru vecinii care vor pacea, dar în cealaltă mână are sabia lui David, pentru cei care doresc distrugerea sa”. Declaraţiile intervin în contextul operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza. Un armistiţiu între grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza şi Israel urma să fie încheiat aseară, la Cairo, după cum anunţaseră, ieri, surse Hamas. Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, anunţase şi el acest lucru. ”Agresiunea grotescă israeliană va înceta astăzi, marţi, iar eforturile pentru a se ajunge la încetarea focului ar trebui să aibă rezultate pozitive în următoarele ore”, a declarat Morsi. Egiptul se află în centrul eforturilor internaţionale de restabilire a păcii în zonă.

PRIMUL MILITAR ISRAELIAN UCIS Un militar israelian a fost ucis ieri dimineaţă, într-un atac cu rachete lansat din Fâşia Gaza care a vizat zona Eshkol din sudul Israelului. Este vorba de primul militar israelian ucis în confruntările cu mişcarea islamistă Hamas. De la începutul ofensivei, 116 palestinieni au fost ucişi în Gaza, iar 920 au fost răniţi. Patru israelieni au murit în acest conflict. Israelul a amânat temporar ofensiva terestră, arătându-se dispus să ofere o şansă eforturilor diplomatice, ca urmare a întâlnirii din noaptea de luni spre marţi a forumului celor nouă principali miniştri ai Guvernului Netanyahu. Israelul vrea un armistiţiu de 24 până 48 de ore, pentru ca părţile să poată lucra la o încetare a focului de durată. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut tuturor părţilor să înceteze focul imediat.

FOCURI DE ARMĂ LA AMBASADA SUA Agenţi de pază ai ambasadei SUA din Tel Aviv au deschis focul, ieri, împotriva unui bărbat înarmat cu un topor şi un cuţit, care încerca să îi atace. Atacatorul, care a fost arestat, nu a fost rănit, a precizat poliţia, adăugând că nu este arab, ci este originar din oraşul Bat Yam, la sud de Tel Aviv. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a sosit ieri în regiune, unde erau în curs negocieri intense în vederea obţinerii unui armistiţiu.

O rachetă cu rază lungă de acţiune lansată din Gaza a explodat ieri după-amiază, la sud de Ierusalim, fără a provoca victime. Anterior, o explozie puternică s-a auzit la Ierusalim. În acelaşi moment, aripa armată a Hamas din Gaza a revendicat lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune M75 asupra ”Ierusalimului ocupat”. Atacul a avut loc în momentul în care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, începea o vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene, după Egipt, pentru a încerca să impună o încetare a focului. O primă rachetă lansată de Hamas din Gaza a ajuns vineri în împrejurimile Ierusalimului, pentru prima dată în istoria conflictului israeliano-palestinian, marcând o nouă escaladare a confruntărilor dintre Israel şi grupările armate palestiniene.

TEST PENTRU IRON DOME Conflictul armat dintre Israel şi mişcarea Hamas reprezintă un test pentru sistemul antirachetă israelian Iron Dome, care are rolul de a proteja teritoriul israelian de obuze şi rachete cu rază scurtă de acţiune, comentează CNN. În cursul actualului conflict cu mişcarea Hamas, din Gaza au fost lansate 900 de rachete, sistemul Iron Dome interceptând aproape 300. Israelul a început să dezvolte Iron Dome în 2007, cu finanţare masivă din SUA, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011. Rata medie de interceptare a sistemului antirachetă este de 70%, în timpul actualei operaţiuni ”Pilon de Apărare” fiind de 85%. Dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, Iron Dome dispune de tehnologie de ultimă generaţie, chiar inovatoare, putând face faţă simultan unor ameninţări multiple, în orice condiţii meteo. O baterie mobilă Iron Dome costă 50 de milioane de dolari, în timp ce o rachetă de interceptare, 62.000 de dolari, sistemul fiind unul costisitor, în contextul în care rachetele lansate din Gaza sunt foarte ieftine. Israelul a instalat, până în prezent, cinci baterii mobile antirachetă, însă, pentru protejarea în întregime a teritoriului său, vor fi amplasate 13. Administraţia Obama a oferit 70 de milioane de dolari pentru dezvoltarea Iron Dome. Datorită performanţelor, Iron Dome este dorit de numeroase ţări, între care SUA, Coreea de Sud şi state europene.

Obiectivul operaţiunii israeliene în Fâşia Gaza este eliminarea unor lideri Hamas, dar şi distrugerea infrastructurii de atac a mişcării islamiste, care ar deţine, conform experţilor, sute de rachete de tip Qassam, Grad, WS-1E şi Fajr-5, cu raze de acţiune între 4 şi 75 kilometri. În noiembrie, Hamas a demonstrat că s-a dotat cu rachete din ce în ce mai performante, cu raze de acţiune din ce în ce mai mari.



12