Israelul, între hărţuiri sexuale şi criză politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul, între hărţuiri sexuale şi criză politică

Externe 01 Februarie 2007 / 00:00 603 accesări

Preşedintele Moshe Katsav a părăsit reşedinţa prezidenţială de la Beit Hanassi, din Ierusalim, marţi seară. Acesta nu intenţionează să se întoarcă atît timp cît decizia de suspendare rămîne în vigoare. Decizia de a părăsi reşedinţa oficială a fost luată în urma declaraţiilor procurorului general, Menahem Mazuz, potrivit cărora rămînerea sa contravine suspendării temporare a preşedintelui din cauza anchetei penale la care este supus. Preşedintele a trebuit să părăsească reşedinţa de la Beit Hanassi deoarece una din femeile care a depus plîngere împotriva sa lucrează în continuare acolo şi se bănuieşte că şeful statului l-ar hărţui pe unul din angajaţi interogat în calitate de martor în acest caz. Procurorul general consideră însă că preşedintele are dreptul să primească în continuare salariul, cel mai mare din rîndul funcţionarilor publici şi să se folosească de maşina de serviciu.

Într-un caz similar de acuzaţie, un tribunal israelian l-a găsit miercuri vinovat pe fostul ministru al Justiţie, Haim Ramon, de hărţuire sexuală a unei femei din armată. Într-unul dintre numeroasele scandaluri în care sînt implicaţi liderii politici israelieni, Haim Ramon este acuzat că a sărutat femeia împotriva voinţei sale. Acesta riscă pînă la trei ani de închisoare. Verdictul de vinovăţie, dat de Curtea Magistraţilor din Tel Aviv, nu va avea probabil un impact direct asupra carierei politice a premierului Ehud Olmert. Clasa politică israeliană aştepta cu interes verdictul, care ar putea pecetlui şi cariera politică a preşedintelui suspendat Moshe Katsav. Haim Ramon, reprezentant al partidului Kadima, formaţiunea premierului Ehud Olmert, a demisionat în luna august pentru a putea fi judecat, negînd categoric acuzaţiile şi afirmînd în faţa curţii că femeia a încercat să-l îmbrăţişeze şi a flirtat cu el.

Premierul israelian se confruntă cu o inevitabilă remaniere a Guvernului său, pregătind în următoarele săptămîni o serie de modificări atît în la nivelul Cabinetului, cît şi în componenţa unor comisii ale Parlamentului. O prioritate este găsirea unui nou ministru al Apărării, care să-l înlocuiască pe Amir Peretz, care face obiectul unor critici serioase în sînul clasei politice şi al presei israeliene pentru lipsa sa de experienţă în domeniul securităţii şi pentru responsabilitatea ce-i revine pentru eşecul războiului din Liban, împotriva mişcării şiite Hezbollah.

Scandalul de hărţuire sexuală şi eşecul războiului au deteriorat imaginea partidului Kadima. Astfel, în urma unui sondaj de opinie publicat ieri de presa israeliană, Likud, formaţiune de dreapta, ar obţine 32 de mandate în Knesset, deşi în prezent deţine doar 12. În schimb, Kadima, care în prezent deţine 29 dintre cele 120 de mandate ar obţine, în cazul organizării de alegeri anticipate, doar nouă locuri. Sondajul a fost realizat de Institutul Smith, pe un eşantion reprezentativ de 500 de persoane şi are o marjă de eroare de 4,5 procente.



12