Aproape 100 de palestinieni au fost uciși și alți 670 au fost răniți, în majoritate civili, inclusiv femei și copii, de la declanșarea operațiunii israeliene „Protective Edge” în Fâșia Gaza, la frontiera căreia Israelul a dislocat trei brigăzi de infanterie în cadrul pregătirilor pentru o posibilă ofensivă terestră în enclava palestiniană. Aviația israeliană a întreprins 210 raiduri în decurs de 24 de ore în Fâșia Gaza, împotriva unor obiective având legătură cu mișcarea palestiniană radicală Hamas, care controlează enclava, a indicat purtătorul de cuvânt militar israelian Peter Lerner. În același interval de timp au fost trase 194 de rachete dinspre Fâșia Gaza către sudul Israelului, dintre care 43 au fost distruse în zbor de sistemul israelian de interceptare „Iron Dome”.
Potrivit ediției de vineri a cotidianului „The Jerusalem Post”, care citează surse din domeniul securității, Israelul a lovit 1.100 de ținte aparținând Hamas și altor grupuri teroriste, fiind vizate 600 de lansatoare de rachete subterane, 95 de centre de comandă și control, 61 de tuneluri subterane și 22 de clădiri ale regimului din teritoriul palestinian. „La fiecare patru minute și jumătate este lovită o clădire în Gaza. Aceasta este cadența noastră de foc în acest moment și mă aștept la aceeași tendință în următoarele ore”, a afirmat o sursă citată de cotidianul israelian, precizând că nave ale Marinei statului israelian aflate în largul Fâșiei Gaza au tras și ele asupra unor ținte aflate pe coasta enclavei palestiniene. Un corespondent al AFP a văzut mai multe vapoare în flăcări în portul Gaza. Și televiziunea libaneză Al-Manar a relatat vineri că în fiecare minut are loc un atac al aviației israeliene asupra Fâșiei Gaza, cu o populație de aproape două milioane de locuitori, în majoritate tineri sub 18 ani.
Între timp, continuă pregătirile pentru o operațiune israeliană terestră în Fâșia Gaza. Circa 33.000 de rezerviști au fost deja mobilizați pentru a-i înlocui pe soldații contingentului din regiunile militare Nord și Centru, în scopul de a putea fi desfășurați în apropiere de Fâșia Gaza. „În total, dispunem de trei brigăzi de infanterie în apropiere de Gaza și una sau alte două brigăzi suplimentare vor fi desfășurate în următoarele zile”, a afirmat Peter Lerner. Semn că s-ar putea să se extindă conflictul, rachete trase dinspre Liban au căzut pe teritoriul Israelului. Surse libaneze din domeniul securității au arătat că două rachete au fost trase de militanți necunoscuți de la periferia orașului Mari, situat în nord-vestul Libanului. Atacul nu a fost revendicat deocamdată.
VIAȚA ÎN APROPIEREA UNUI BUTOI CU PULBERE Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, aflat în vizită în SUA, a avertizat că escaladarea israeliană periculoasă din Fâșia Gaza și Cisiordania va spori suferințele poporului palestinian și va zădărnici eforturile de reluare a negocierilor de pace dintre palestinieni și israelieni. În cadrul unei întâlniri cu vicepreședintele american, Joe Biden, suveranul hașemit a atras atenția în legătură cu eșecul negocierilor privind aspectele statutului final ce se bazează pe soluția a două state, palestinian și israelian. Cei doi lideri au discutat și despre ultimele provocări cu care se confruntă regiunea Orientului Mijlociu, în principal despre criza din Siria și situația din Irak, și au subliniat importanța pe care o acordă țările lor luptei împotriva organizațiilor și mișcărilor teroriste. Referindu-se la criza din țara vecină, suveranul hașemit a subliniat presiunea uriașă asupra resurselor limitate ale regatului său ca urmare a găzduirii unui număr mare de refugiați sirieni și a făcut apel la comunitatea internațională să acorde ajutor umanitar poporului sirian și să își sporească asistența. În legătură cu situația din Irak, regele iordanian a afirmat că dorește menținerea securității și a unității teritoriale a Irakului și a adresat un apel la un proces politic comprehensiv, care să includă toate segmentele societății irakiene.
Președintele american, Barack Obama, i-a declarat, joi, prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, că se teme de escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas și a propus medierea sa pentru o încetare a focului. Într-o convorbire telefonică cu liderul israelian, președintele Obama și-a exprimat teama de escaladare și a subliniat necesitatea ca toate părțile să facă tot posibilul pentru a proteja civilii și restabili calmul. SUA rămân gata să faciliteze încetarea ostilităților, inclusiv revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012. Acest acord din 2012, sub medierea fostului secretar de stat american Hillary Clinton și a Egiptului, a pus capăt la opt zile de lovituri aeriene israeliene împotriva Hamas. Președintele Obama i-a spus, de asemenea, premierului Netanyahu că înțelege că Israelul vrea să se apere și a condamnat atacurile cu rachete ale Hamas și altor militanți din Gaza.
Președintele american a prezentat condoleanțele sale familiilor a trei tineri israelieni a căror moarte în Cisiordania este la originea recentei izbucniri de violență între statul evreu și Hamas și a salutat faptul că Israelul a arestat rapid suspecții uciderii unui adolescent palestinian, ars de viu, după câte se pare, ca represalii pentru uciderea celor trei israelieni. Barack Obama și-a exprimat și preocuparea în legătură cu un tânăr americano-palestinian, care ar fi fost bătut de Poliția israeliană în timpul detenției.