Israelul se pregăteşte pentru un atac de amploare cu rachete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preventiv

Israelul se pregăteşte pentru un atac de amploare cu rachete

Externe 30 Mai 2013 / 00:00 370 accesări

Israelul a lansat un exerciţiu destinat pregătirii populaţiei pentru a face faţă unei ”ploi zilnice de sute de rachete”, într-un moment în care tensiunile cresc în această regiune, în contextul temerilor legate de extinderea conflictului sirian. Procedurile de evacuare şi salvare a victimelor prinse sub dărâmături în caz de atacuri, îndeosebi cu arme chimice, au fost testate de duminică până ieri. În cursul acestui exerciţiu, copiilor în şcolile lor şi adulţilor la locul de muncă sau la domiciliu li s-a cerut să se refugieze în adăposturile cele mai apropiate, în caz de alertă.

De la începutul războiului civil din Siria, în martie 2011, situaţia s-a agravat în Platoul Golan, pe care Israelul l-a ocupat începând cu 1967, doar 510 kilometri pătraţi rămânând sub controlul Siriei. La 21 mai, armata siriană a revendicat tiruri ce au atins un vehicul militar israelian care circula în regiunea ocupată a Platoului Golan. Tensiunile cu regimul Bashar al-Assad s-au amplificat şi în urma celor două raiduri aeriene israeliene care au avut loc recent în apropiere de Damasc. Aceste atacuri ar fi urmărit să oprească transportul de arme către Hezbollahul libanez. Siria a reacţionat avertizând că va răspunde ”imediat şi într-un mod dureros” oricărui nou atac al Israelului pe teritoriul său. Potrivit experţilor militari, Hezbollah, Siria, mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi Iranul, considerat de Israel drept principala ameninţare la adresa securităţii sale, dispun de un arsenal de 200.000 de rachete. ”Israelul este ţara cea mai ameninţată din lume. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

NOI ACUZAŢII Marea Britanie a informat săptămâna trecută ONU despre noi presupuse cazuri de utilizare a unor arme chimice în conflictul sirian, au anunţat diplomaţi, ieri. Marea Britanie şi Franţa au trimis deja la ONU trei scrisori, în aprilie, în care semnalau presupuse cazuri de utilizare a unor arme chimice în conflict, şi anume în regiunea Homs, în decembrie 2012, solicitând o anchetă în acest sens. Suedezul Ake Sellstrom conduce echipa de anchetatori care a fost numită de ONU, dar care nu a putut să ajungă pe teren până în prezent.

DENUNŢUL DAMASCULUI Regimul de la Damasc a condamnat, marţi, ”subiectivitatea flagrantă afişată de Navi Pillay, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care s-a declarat îngrozită de situaţia din Siria”. Potrivit Sana, ”Pillay dă vina pe Guvernul sirian şi trece sub tăcere orice încălcare a drepturilor omului comisă la scară largă de grupurile din al-Qaida, Frontul Al-Nosra şi alţi islamişti extremişti”. Luni, Navi Pillay a avertizat că ”în Siria se profilează un coşmar”, în deschiderea celei de-a 23-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Ea a denunţat ”crimele grave comise de forţele loiale regimului preşedintelui Bashar al-Assad”, explicând că şcolile şi spitalele au ajuns ţinta forţelor armate siriene. Ea a criticat şi ”violenţele gratuite comise de grupările armate rebele”. Pillay a cerut încă o dată Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internaţională.



12