Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, încearcă să obţină susţinere ministerială pentru un atac vizând Iranul, a declarat un înalt oficial israelian, citat sub acoperirea anonimatului de cotidianul ”Haaretz”. În prezent, majoritatea miniştrilor importanţi se opun atacării Iranului. Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, Mark Regev, a refuzat să reacţioneze la informaţiile vehiculate în presă. Ierusalimul consideră Iranul principala ameninţare la adresa sa, în urma programului său atomic şi a declaraţiilor repetate ale preşedintelui Mahmoud Ahmandinejad, potrivit cărora Israelul ar trebui şters de pe hartă. Potrivit ”Haaretz”, miniştrii au declarat că raportul AIEA din 8 noiembrie, privind programul nuclear iranian, ce va fi dat publicităţii în 8 noiembrie, va avea un efect decisiv asupra deciziilor Israelului. Şeful Statului Major iranian a declarat ieri că Israelul ar regreta un atac asupra Iranului, pentru că riposta ar fi severă, relatează agenţia Isna.
IRANUL AMENINŢĂ SUA Ghidul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat că va face publice peste 100 de documente care atestă implicarea SUA în activităţi teroriste în Orientul Mijlociu. ”Publicând documentele, vom aduce atingere reputaţiei SUA şi celor care se dau drept apărători ai drepturilor omului”, a subliniat Khamenei. El a făcut declaraţia în replică la acuzaţiile lansate de SUA la adresa Iranului. Americanii spun că Teheranul a organizat o conspiraţie pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington.
TESTE BALISTICE Deocamdată, Israelul a testat un sistem de propulsie pentru rachete, la o bază militară din centrul ţării. Presa israeliană afirmă că o rachetă balistică a fost lansată. Ministerul Apărării a precizat că testul a fost planificat cu mult timp în urmă. Autorităţile nu au oferit detalii privind tipul de rachetă testat, însă cotidianul ”Haaretz” afirmă că este vorba despre un model nou.
ACCELERAREA COLONIZĂRII Premierul israelian a decis, marţi seară, accelerarea colonizării în Ierusalimul de Est şi Cisiordania ocupată, precum şi blocarea provizorie a transferului de fonduri către palestinieni, după primirea acestora în UNESCO. Palestinienii au denunţat imediat aceste sancţiuni, acuizând Guvernul israelian că ”accelerează distrugerea procesului de pace”. ”Vom construi 2.000 de locuinţe, dintre care 1.650 în Ierusalim, restul în coloniile din Maale Adoumim şi Efrat”, a spus un oficial israelian. Fondurile pentru palestinieni, blocate acum, în valoare de circa 50 de milioane de dolari pe lună, asigură 30% din bugetul Autorităţii Palestiniene şi permit plătirea a 140.000 de funcţionari palestinieni. ”Abbas a refuzat din nou să recunoască Israelul ca stat israelian şi să conducă negocieri directe, continuând, în acelaşi timp, eforturile de intrare în ONU”, a spus un oficial istaelian. Viceministrul israelian de Externe, Danny Ayalon, a criticat, marţi, UNESCO, spunînd că ”a devenit o organizaţie politică, ce primeşte un stat care nu există”.