Şeful Stafului Major al armatei israeliene, Gabi Ashkenazi, a declarat vineri că forţele israeliene nu vor ezita să răspundă dacă militanţii palestinieni din Fâşia Gaza continuă să lanseze rachete împotriva. Ashkenazi a recunoscut, în faţa Comisiilor pentru Afaceri Externe şi Apărare din Parlament, că va ancheta reclamaţiile privind comportamentul nepotrivit în timpul ofensivei asupra Fâşiei Gaza. ”Raportul Goldstone merită un răspuns. Trebuie să explicăm oportunitatea acelui război şi să explicăm că există posibilitatea să fim nevoiţi să acţionăm din nou”, a insistat acesta. Între timp, premierul numit de Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat că Israelul plănuieşte o nouă ofensivă în Fâşia Gaza şi că acesta doreşte menţinerea stării de conflict între cele două părţi. Vineri, militari israelieni au deschis focul asupra unui grup de palestinieni care păreau să plaseze explozibil la graniţa Fâşiei Gaza, rănindu-l pe unul dintre aceştia.
Majoritatea israelienilor sunt favorabili unui dialog direct, dar condiţionat, cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Gaza, arată un sondaj publicat vineri. 57% din persoanele interogate sunt favorabile unui dialog, cu condiţia ca Hamas să recunoască Israelul şi să renunţe la acţiunile teroriste, faţă de 39% care se opun şi 4% care nu se pronunţă. Studiul a fost publicat în cotidianul ”Haaretz”, după ce numărul doi din partidul de centru Kadima (opoziţie), fostul ministru al Apărării, Shaul Mofaz, a relansat, săptămâna aceasta, ideea negocierilor cu Hamas, dacă mişcarea islamistă acceptă condiţiile Cvartetului. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (SUA, UE, Rusia şi ONU) cere Hamas să respingă violenţa, să recunoască Israelul şi să se angajeze în respectarea acordurilor încheiate de Autoritatea Palestiniană, pentru a deveni un interlocutor legitim. Mişcarea islamistă a respins până în prezent cererile.
Hamas, care a câştigat alegerile palestiniene din 2006, a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în iunie 2007, înlăturându-şi rivalii din Fatah, după 18 luni de coabitare dificilă. La sfârşitul anului 2008, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în Gaza, pentru a pune capăt tirurilor de rachete asupra Israelului, care s-au soldat cu moartea a 1.400 de palestinieni, majoritatea civili şi a 13 israelieni.