Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor români de castraveţi, ale căror pierderi din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şi din scăderea vânzărilor pe piaţa internă sunt estimate la 9 milioane euro în următoarele două luni. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai organizaţiei de producători Hortifruct s-au reunit, sâmbătă, pentru a evalua pierderile producătorilor români de castraveţi. „Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania, producătorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (...) În urma evaluărilor estimăm pierderi de nouă milioane euro pentru următoarele două luni pentru comerţul intern şi cel intracomunitar. Analizăm situaţia şi o vom prezenta Comisiei Europene, care va stabili modul prin care vom despăgubi producătorii”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. El a adăugat că vânzările pe piaţa internă au scăzut cu 70% în ultima perioadă, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveţi este în continuă scădere. Această situaţie a apărut în urma anunţului autorităţilor germane privind o epidemie de gastroenterită cauzată de castraveţi contaminaţi cu bacteria E.coli enterohemoragică. Autorităţile germane au declarat că la originea contaminării ar fi fost castraveţi provenind din Spania. Epidemia de gastroenterită cauzată de bacteria E.coli, care a provocat deja moartea a 22 persoane şi a afectat alte peste 2.000, se propagă. Precizăm că specialişti ai Comisiei Europene vor să trimită o echipă de experţi în Germania pentru a accelera cercetările care au ca scop identificarea sursei de contaminare cu bacteria E.coli. O informaţie de ultimă oră arată că un oficial german a declarat ca germenii de fasole cultivaţi local ar putea fi „cea mai convingătoare” cauză a epidemiei de E. coli enterohemoragic.