„Istoria jurnalismului din România în date”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Istoria jurnalismului din România în date”

Cultură 16 Martie 2013 / 00:00 739 accesări

„TELEGRAF”, PRINTRE PUBLICAŢIILE MENŢIONATE Un volum de referinţă pentru istoria presei din România (1731 - 2011), la realizarea căruia au contribuit 120 de specialişti din întreaga ţară, sub coordonarea prof. univ. dr. Marian Petcu, a fost lansat, ieri, la Universitatea „Ovdius”. Este vorba despre „Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”, în care sunt prezentate cronologic şi rezumativ peste 18.000 de publicaţii, cotidiane sau de specialitate, româneşti sau în limba comunităţilor. În rândul acestora se află menţionat, la pagina 920, şi cotidianul „Telegraf”, fondat la 16 ianuarie 1992.

La evenimentul editorial din Sala de Consiliu a Universităţii „Ovidius” au participat studenţi, viitori jurnalişti, cadre universitare, specialişti, precum şi directorul Bibliotecii Judeţene, Cornelia Pariza, decanul Facultăţii de Litere, conf. univ. dr. Mihaela Miron-Fulea şi prodecanul conf. univ. dr. Cristina Tamaş, dar şi directori de instituţii.

ÎNTÂLNIRE NECONVENŢIONALĂ „Am vrea să fie o întâlnire neconvenţională, deoarece nu ne-am propus să lansăm, pur şi simplu, o carte, ci să facem şi o dezbatere cu tema „Jurnalismul în căutarea propriei identităţi”, a spus amfitrioana şi moderatoarea întâlnirii, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.

„Cred că este important de unde venim, ca să ne înţelegem opţiunile de viitor”, a spus lect. univ. dr. Raluca Petre de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, în deschiderea dezbaterii.

PRESA ESTE UN DOCUMENT SOCIAL „Eu nu sunt istoric de profesie, sunt istoric de vocaţie (...). Istoricii nu au făcut o pasiune pentru izvorul de presă, l-au privit, întotdeauna, cam de sus. Este o reacţie pe care eu nu prea o înţeleg, deoarece presa este ceea ce se cheamă document social, o urmă”, a spus prof. univ. dr. Marian Petcu. Susţinând cele spuse de coordonatorul volumului, conf. univ. dr. Ana-Maria Munteanu a subliniat că „presa este, în primul rând, memorie culturală”, apreciind, totodată, „efortul aproape suprauman” al profesorului Petcu.

Referindu-se la cei 120 de colaboratori care au lucrat voluntar la realizarea acestui volum, publicat la editura „Polirom”, prof. dr. Marian Petcu a spus, glumind, că volumul coordonat de el este „ultimul proiect comunist”, deoarece nimeni nu a fost plătit. În aceeaşi notă, el a adăugat: „Am spus că această lucrare este canalul meu Dunăre-Marea Neagră, pentru că de multe ori m-am simţit ca un ocnaş care trudea pe acest şantier. Dar s-au întâmplat lucruri miraculoase”.

Din cele 1414 de pagini ale „Istoriei jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”, 1066 sunt dedicate „datelor”, iar celelalte cuprind o bibliografie selectivă şi indexuri de publicaţii, instituţii media şi nume.



12