„Istoria literaturii române. Dramaturgia“”, lansată de Mircea Ghiţulescu, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Istoria literaturii române. Dramaturgia“”, lansată de Mircea Ghiţulescu, la Constanţa

Cultură 06 Decembrie 2008 / 00:00 1986 accesări

Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ a fost, ieri, gazda unui eveniment literar deosebit, reprezentat de lansarea volumului de critică „Istoria literaturii române. Dramaturgia“, semnat de Mircea Ghiţulescu. Prezenţa prozatorului şi a criticului dramatic la Constanţa, cu lucrarea sa de referinţă, „Istoria literaturii române. Dramaturgia“, a fost un eveniment aşteptat cu mult interes de către oamenii de cultură, scriitori, cadre didactice universitare, actori, elevi şi studenţi. Printre cei prezenţi la manifestare s-a aflat şi reprezentanta Consiliului Judeţean Constanţa, scriitoarea Mihaela Burlacu.

Gazda manifestării a fost directorul general al Bibliotecii Judeţene, dr. Liliana Lazia, iar preşedintelui Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Ovidiu Dunăreanu, i-a revenit rolul de moderator. Tot acesta a făcut o trecere în revistă a impresionantei activităţi din lumea literaturii şi a teatrului a invitatului său, doctor în estetica teatrului al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“. „Ca eseist şi critic dramatic, Mircea Ghiţulescu realizează cîteva lucrări, aş spune fundamentale, pentru literatura dramatică de la noi, fapt ce-i determină pe istoricii şi criticii literari de azi, care scriu istorii literare, să îl citeze între lucrările de referinţă cele mai valoroase, dar să argumenteze anumite opinii critice, folosindu-se de observaţiile autorului“, a precizat scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Alături de cei menţionaţi a luat cuvîntul conf. univ. dr. Cristina Tamaş, prezentă în volumul semnat de Mircea Ghiţulescu în calitate de autor dramatic, dar şi actorul Vasile Cojocaru. Conf. univ. dr. Cristina Tamaş a specificat că Mircea Ghiţulescu este un „bun prieten al Constanţei“, în calitate de cronicar al unor spectacole de teatru montate pe scena de la malul mării. În acest context, actorul Vasile Cojocaru a mărturisit că a trăit un sentiment de linişte şi siguranţă ştiindu-l pe Mircea Ghiţulescu în sala de spectacole atunci cînd el se afla pe scenă. Acest „trăitor de teatru“, cum l-a definit binecunoscutul actor şi pedagog, Vasile Cojocaru, face parte, din punctul său de vedere, din categoria acelor „oameni calzi, pe care îi simţi prieteni înainte de a fi cronicari“.

Invitat să vorbească despre ultima sa lucrare dedicată dramaturgiei româneşti, care surprinde secolele XIX-XXI, Mircea Ghiţulescu a specificat că „Istoria literaturii române. Dramaturgia“ vine să repare „erorile de percepţie asupra literaturii române“, aducînd ca argument menit să sprijine afirmaţia sa faptul că marii scriitori români au fost dramaturgi. Mircea Ghiţulescu a mărturisit că, lucrînd la această carte, a descoperit „texte geniale cu care literatura română se poate mîndri, dar care sînt înecate în uitare“.

Amplul volum „Istoria literaturii române. Dramaturgia“, lucrare de referinţă în domeniu, apărută la editura „Tracus Arte“, 2008, a fost pregătit de alte lucrări precum: „O panoramă a literaturii dramatice române contemporane. 1944-1948“ şi „Istoria dramaturgiei române contemporane. 1900-2000“. Cu prilejul prezenţei lui Mircea Ghiţulescu la Constanţa a fost lansată şi revista de teorie şi literatură dramatică editată de Uniunea Scriitorilor din România, „Drama“.



12