Muzeul Marinei Române (MMR) a organizat, ieri, în sala de concerte a Cercului Militar Constanța, simpozionul „Istoria Marinei Militare în date și imagini”, pentru a marca cel mai important eveniment al acestei luni, cu o tradiție de 112 ani. Este vorba despre Ziua Marinei Române, sărbătorită anual la 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor. Despre istoricul acestei zile a vorbit locotenentul Magda Popa.
O TRADIȚIE DE 112 ANI Aceasta a amintit prima sărbătoare a Zilei Marinei, oficiată pe 15 august 1902, la inițiativa primarului de la acea vreme al Constanței, Cristea Georgescu. Atunci Ziua Marinei a fost marcată la bordul crucişătorului „Elisabeta”, printr-un Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza, urmat de un banchet şi o serbare marinărească, dată în folosul Palatului Invalizilor. Tradiția anuală de a sărbători Ziua Marinei la 15 august a fost întreruptă în anul morții Regina Maria - 18 iulie 1938 - când evenimentul a fost marcat pe 8 septembrie, de praznicul Nașterii Maicii Domnului. Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), iar între anii 1954-1989, Ziua Marinei a fost serbată în prima duminică din august.
VIZITĂ VIRTUALĂ LA MUZEUL MARINEI De asemenea, dr. Florin Stan a prezentat „Repere istorice privind valorile Marinei Române”, de la înființare până în prezent, iar dr. Andreea Croitoru a propus o „Vizită virtuală la Muzeul Marinei Române”. Aceasta a prezentat unele dintre cele mai importante 66 de piese clasate de Ministerul Culturii în categoria Tezaur și aflate în patrimoniul MMR, dar și alte obiecte reprezentative care fac parte din expoziția permanentă a muzeului constănțean. Printre acestea se numără: costumul de scafandru greu, machete de nave, instrumente de navigație (sextant, alidadă, timonă, ancoră) și obiecte de artă. Toate alocuțiunile au fost însoțite de imagini-document din arhiva fotografică a MMR.