Istoria oraşului Tulcea aşteaptă să fie descoperită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Universitatea „Ovidius”

Istoria oraşului Tulcea aşteaptă să fie descoperită

Cultură 25 Octombrie 2012 / 00:00 504 accesări

Studenţii care au cursuri în Campusul Universităţii „Ovidius”, în special... tulcenii, prezenţi în număr mare la Constanţa, vor descoperi cu bucurie „memoria unui oraş”, care, în momentul reintegrării Dobrogei în graniţele statului român, în 1878, era cea mai importantă localitate a provinciei istorice dintre Dunăre şi Mare. Este vorba despre Tulcea anilor 1878-1948, care se dezvăluie, celor interesaţi de trecut, prin intermediul unei expoziţii tematice itinerante. Vernisajul expoziţiei inclusă într-un proiect mai amplu, de la care a şi împrumutat titulatura, „Tulcea 1878-1948: memoria unui oraş”, a avut loc, ieri, în holul Campusului universitar, în prezenţa gazdelor, a partenerilor de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea - iniţiatorii evenimentului şi a celor de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman”.

Din partea gazdelor au luat cuvântul: prorectorul pentru Strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii, conf. univ. dr. Florin Anghel, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, lect. univ. dr. Emanuel Plopeanu, conf. univ. dr. Daniel Flaut, precum şi decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, conf. univ. dr. Eugen Zaharescu.

O ISTORIE ÎN IMAGINI Prorectorul conf. dr. Florin Anghel a apreciat că expoziţia documentară este unul dintre cele mai importante manifestări de acest gen, găzduite în ultimul timp de instituţia de învăţământ. În aceeaşi notă, a continuat şi decanul Facultăţii de Istorie, dr. Emanuel Plopeanu. „Aceasta este o expoziţie specială, deoarece prezintă o istorie în imagini a unui oraş modern, fostă capitală provincială, o istorie care merită cunoscută şi... citită. Vă invit la o lectură altfel decât lecturile de curs”, a spus decanul. De asemenea, conf. univ. dr. Daniel Flaut a menţionat că, luna viitoare, va vedea lumina tiparului un volum care va reuni în paginile sale comunicările ştiinţifice în cadrul colocviului: „Recuperarea memoriei oraşului Tulcea, 1878-1948: împlinire sau deziderat?”, desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie.

Au mai luat cuvântul, în cadrul manifestării, drd. Lăcrămioara Manea, din partea ICEM şi dr. Corina Apostoleanu, şef de secţie în cadrul BJ. „În fond, ceea ce ne preocupă este recuperarea istoriei provinciei Dobrogea”, a conchis specialistul BJ, Corina Apostoleanu.

Expoziţia va rămâne deschisă în holul Campusului timp de o săptămână, după care va fi vernisată la Galaţi, Universitatea „Dunărea de Jos” fiind partener în proiect, alături de Asociaţia Ibida din Tulcea.



12