PDL (Partidul Democrat Liberal) a fost de-a lungul timpului un partid cameleon. Cei de la PDL și-au schimbat ba numele, ba culoarea politică. Mai întâi, la începuturile sale, a fost PD (Partidul Democrat), o formațiune de stânga care s-a tras din marele FSN (Frontul Salvării Naționale). Sub această denumire a funcționat până în 2007, când PD a fuzionat cu PLD (Partidul Liberal Democrat), formând PDL. Și la capitolul culoare politică PDL a suferit numeroase modificări. Au fost mai întâi portocalii, după care au trecut la verde. Cea mai mare transformare a PDL a fost la capitolul ideologie. În primii ani de existență, în perioada 1993 - 2005, fostul PD a fost eminamente de stânga, fiind afiliat la Internaționala Socialistă. După ce Traian Băsescu a ajuns la putere, pedeliștii s-au trezit că nu le mai place de stânga și au devenit de dreapta, înregimentându-se în Partidul Popular European. Și uite așa, la fel cum lupul își schimbă părul, dar năravul... ba, au procedat și cei de la PDL. De dragul puterii, Băsescu, Blaga, Udrea (acum PMP - Partidul Mișcarea Populară, dar tot dracul ăla e), Emil Boc, Adriean Videanu și alții din camarila băsesciană au vopsit gardul doar pentru a păcăli electoratul.
O NOUĂ SCHIMBARE Acum, la șapte ani distanță, PDL se transformă radical. Își schimbă total denumirea și culoarea politică prin comasarea cu PNL (Partidul Național Liberal). La o primă vedere am putea spune că, prin decizia de a forma un singur partid, din PDL și PNL, care să poarte numele de PNL, practic, formațiunea înființată de Petre Roman și Traian Băsescu dispare. După ce Tribunalul Bucureşti a admis, în urmă cu o lună, fuziunea prin contopire a PNL cu PDL, conducerea noului PNL, care nu este decât o ciorbă reîncălzită cu gust rânced a celebrei Alianţe DA (Dreptate și Adevăr), manevrată de Traian Băsescu şi care s-a rupt în bucăţi în 2007, a început marea rebrenduire. În această idee, la porunca șefilor, la toate sediile organizațiilor locale ale PDL va începe, în perioada următoare, schimbarea siglelor și însemnelor electorale cu numele noului partid - PNL. Deși gestul pare a demonstra unitate, interesant este de văzut din ce bani se va face acest proces, în condițiile în care schimbarea siglelor PDL în PNL nu este o treabă simplă, iar partidul a trecut printr-o campanie costisitoare. Dacă este să luăm ca exemplu județul Constanța, unde sunt 70 de unități administrative, schimbarea siglelor și însemnelor electorale de la sediile PDL necesită fonduri imense. Și dacă punem la socoteală faptul că în țară sunt 41 de județe, plus municipiul București, închipuiți-vă câte zeci de milioane de lei vor trebui cheltuite pentru înlocuirea panourilor, anteturilor și materialelor promoționale. Oare în ce buzunare clientelare vor intra aceste milioane de lei? Toate astea în condițiile în care PNL și PDL au intrat în căsnicie cu datorii uriașe.
UN SINGUR PARTID, O SINGURĂ LISTĂ Referitor la acest proces de rebrenduire, președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat că procesul de schimbare a siglelor PDL va începe în luna decembrie. ”Deși va fi o singură formațiune, organizația județeană va avea o conducere bicefală și toate decizile vor fi luate de comun acord. Alegerea unui singur președinte va avea loc după alegerile locale și parlamentare 2016. Până atunci, vom pregăti lista comună pentru alegerile locale. În toate comunele și orașele județului vor fi pregătiți candidați la funcția de primar în baza unor sondaje de opinie și va ales cel care stă mai bine în ochii electoratului, indiferent că provine de la PNL sau vechiul PDL”, a punctat Dragomir. Însă, de la vorbe la fapte e cale lungă și suntem ferm convinși că, în foarte multe situații, orgoliile locale vor trece dincolo de dorințele mai marilor partidului și vor fi numeroase conflicte între vechii liberali și cei de rit nou.