„Istoria retrăită“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Istoria retrăită“

Cultură 08 Mai 2016 / 16:05 768 accesări

În cadrul proiectului „Istoria retrăită”, Asociația „Pro Noviodunum”, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea și Asociația „6 Dorobanți” București, dorește să amenajarea unui bivuac la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, în Parcul Monumentului Independenței, în cadrul activității „Reconstituirea staționării temporare a trupelor din vremea Războiului cel Mare (1916-1918) - Regimentul 6 Dorobanți „Mihai Viteazul””. Evenimentul este programat în cadrul „Nopții europene a muzeelor”, marcată, anul acesta, pe 21 mai, momentul fiind gândit în contextul evocării celor 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

În acea zi, conform inițiatorului proiectului, „detașamentul o să fie echipat în uniforme din vremea Războiului cel Mare, care să reflecte toate trupele ce au luptat în Dobrogea în toamna anului 1916 - români, ruși, bulgari, germani și turci”. Totodadă, vor avea loc și acțiuni interactive, cu caracter istorico-militar, care se vor desfășura în acorduri de marșuri și cântece de epocă.

Proiectul „Istoria retrăită” se derulează în perioada 29 aprilie - 30 septembrie 2016 și este cofinanțat din bugetul local al municipiului Tulcea. „Prin acest proiect ne-am propus să redăm publicului larg câteva momente istorice, să contribuim la educarea comunității, și în special a elevilor/tinerilor, în spiritul și respectul valorilor trecutului, față de tradițiile militare, de cunoaștere a momentelor importante ale istoriei locale și naționale, a aspectelor cotidiene ale vieții ostășești, omagierii militarilor și civililor care în momente dramatice ale istoriei și-au făcut datoria față de patrie”, susțin inițiatorii.

Totodată, proiectul are ca obiectiv „promovarea imaginii orașului Tulcea, păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și tradiției culturale ale orașului, prin organizarea unor evenimente inedite, de tip reenactment, ca modalitate de a experimenta istoria”.



12