Istoria Tulcei, salvată de la uitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Istoria Tulcei, salvată de la uitare

Cultură 11 Decembrie 2012 / 00:00 1048 accesări

În vâltoarea timpurilor, amintirile se estompează, se şterg sau se sting odată cu oamenii. La fel se poate întâmpla şi cu „memoria” locurilor, aflate într-o continuă schimbare. Din fericire, acesta nu este şi cazul oraşului Tulcea, a cărui istorie derulată pe parcursul a şapte decenii a fost salvată de la uitare şi înmagazinată într-o expoziţie foto-documentară şi într-un volum, în cadrul proiectului „Tulcea 1878-1948: memoria unui oraş”. De altfel, acesta este şi numele tomului care a fost lansat, ieri, în sala 146 din Campusul Universităţii „Ovidius. În cele aprox. 400 de pagini ale volumului coordonat de conf. univ. dr. Daniel Flaut, Mihaela Iacob şi Dorel Paraschiv, cei interesaţi de istoria oraşului dobrogean reşedinţă de judeţ vor descoperi 20 de comunicări ştiinţifice, susţinute în cadrul colocviului „Recuperarea memoriei oraşului Tulcea, 1878-1948: împlinire sau deziderat?”, desfăşurat în perioada 24-26 septembrie, la Tulcea.

Amfitrionii evenimentului au fost prorectorul pentru Strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii, conf. univ. dr. Florin Anghel şi decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, lect. univ. dr. Emanuel Plopeanu. „Volumul a apărut la aprox. o lună de la organizarea colocviului, ceea ce este un record. Mai bine de jumătate din autorii acestor studii sunt constănţeni”, a spus cercetătorul Dorel Paraschiv de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM). La rândul său, conf. dr. Daniel Flaut a spus: „Tulcea avea nevoie de o asemenea lucrare colectivă, care poate fi un punct de plecare pentru provocări viitoare. (...) Este un preţios punct de reper pentru cunoaşterea istoriei acestui oraş din acest interval de timp”.

19 AUTORI, 20 DE ARTICOLE Articolele sunt semnate, în ordinea apariţiei lor, de: Alexandru Boboc-Cojocaru, Constantin Ardeleanu, Ligia Dima, Daniel Flaut, Costin Scurtu, Stoica Lascu, Enache Tuşa, Florin Stan, Corina Apostoleanu, Mădălina Lasca, Ion Bitoleanu, Luminiţa Stelian, Mădălina Ciocoiu, Lăcrămioara Manea, Lavinia Vizauer, Alexandrina Cuţui, Andreea Croitoru, Ibrahima Keita şi Lavinia Gheorghe.

Proiectul „Tulcea 1878-1948: memoria unui oraş” este un proiect iniţiat de ICEM Tulcea, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius”, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Asociaţia Ibida Tulcea. Acesta a beneficiat de finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.



12