Istoria Universităţii „Ovidius”, instituţie de învăţământ superior cu prestigiu în spaţiul dobrogean, este cuprinsă, de ieri, într-o amplă monografie al cărei număr impresionant de pagini, peste 1000, o înscrie în seria lucrărilor-document fundamentale pentru cultura şi civilizaţia spaţiului dintre Dunăre şi Mare. Lansarea impresionantei ediţii jubiliare a monografiei Universităţii „Ovidius” a avut loc, ieri, în holul Rectoratului, în prezenţa autorilor, dr. Constanţa Călinescu şi directorul Bibliotecii universitare, prof. Ioan Popişteanu, a gazdelor, rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof. univ. dr. Victor Ciupină şi conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan şi a decanilor facultăţilor.
„Această monografie oglindeşte realităţile Universităţii „Ovidius” din acest moment. (...) Gândindu-mă la instituţie, gândindu-mă la oameni, înţeleg, personal, cum a fost posibil ca Universitatea „Ovidius” să ajungă, astăzi, în poziţia în care se găseşte, poziţie descrisă cu atâta măiestrie şi talent de cei doi autori, în această monografie”, a spus rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, care a amintit nume cu rezonanţă pentru spaţiul tomitan, precum prof. Ioan Borcea, prof. univ. dr. Adrian Bavaru sau prof. Gheorghe Dumitraşcu. „Volumul a fost construit piramidal şi nu ar fi putut exista fără contribuţia a aproape fiecărui cadru didactic din universitate şi nu numai”, a subliniat decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu. Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi prof. univ. dr. Nicolae Rotund, care a apreciat efortul celor doi „letopiseţieri” moderni care au încercat să imortalizeze istoria universităţii constănţene.
„Cartea noastră nu este un eseu, este un înregistrator de date”, a spus coautoarea volumului, Constanţa Călinescu, care s-a implicat cu dăruire în elaborarea volumului.
„Constanţa merită, prin această frumoasă universitate, o recunoaştere naţională şi internaţională”, a spus prof. Ioan Popişteanu. De altfel, acesta a făcut o trecere în revistă a momentului înfiinţării Universităţii „Ovidius”, exprimându-şi regretul că nu poate fi prezent la eveniment şi prof. dr. Mihai Şora, semnatarul actului de înfiinţare a instituţiei tomitane.