La Pavilionul Expoziţional Mamaia a avut loc, luni seară, în cadrul Tîrgului Estival, un eveniment editorial de excepţie pentru lumea medicală şi deopotrivă, pentru constănţeni: lansarea volumului „Istoria urologiei româneşti“, coordonat de academicianul prof. dr. Laurenţiu Mircea Popescu şi purtînd semnătura profesorului dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie şi a doctorului constănţean prof. univ. dr. Viorel Tode. Volumul este publicat la prestigioasa Editură Universitară „Carol Davila“ şi este tipărit în condiţii grafice deosebite, sub egida Academiei Române, secţia de Ştiinţe Medicale şi a Academiei de Ştiinţe Medicale. Prefaţa lucrării este semnată de prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie. Din acest volum, deosebit de important pentru lumea medicală românească - prin a cărui lansare în luna mai la cel de-al XXV-lea Congres al Asociaţiei Române de Urologie (ARU) - ROMURO 2009 s-a marcat un veac de urologie în România - cititorii pot afla o serie de date despre geneza urologiei româneşti - anul 1909 - şi a Societăţii Române de Urologie, precum şi numeroase informaţii de specialitate şi date desppre instituţii medicale, spitale şi clinici de urologie din ţară.
La evenimentul de lansare, care a avut loc în prezenţa prof. univ. doctor Viorel Todea, au luat parte colegi de breaslă ai autorului, profesori universitari, scriitori, membri ai familiei şi apropiaţi, dar şi constănţeni prezenţi la Tîrgul Estival. „Cartea a apărut ca o necesitate, pentru că urologia are în România o tradiţie deosebită şi cred că este un omagiu adus profesorilor noştri, care ne-au educat şi care au făcut ca, la ora actuală, urologia în România să aibă 100 de ani de existenţă. Ea a fost înfinţată pe 14 octombrie 1909, de profesorul Herescu, elevul profesorului Felix Guyon de la Paris. Societatea Română de Urologie este a treia, ca vechime, din Europa. Ea cunoaşte o serie de nume sonore care au reprezentat mari personalităţi ale ştiinţei medicale româneşti, pentru că urologia se trage din chirurgia generală”, a precizat prof. univ. dr. Viorel Tode.
Omagiu adus predecesorilor
„Prof. univ. dr. Viorel Tode este prezent în editurile constănţene cu patru cărţi. A debutat la Ovidius University Press, iar apoi a publicat la editura Ex Ponto alte trei cărţi“, a precizat directorul Editurii „Ex Ponto”, Ioan Popişteanu, preşedinte de onoare al Tîrgului Estival care este deschis pînă pe 16 august, la Pavilionul Expoziţional de la intrarea în staţiunea Mamaia. Despre realizările doctorului Tode şi despre cartea sa au vorbit prof. univ. dr. Vasile Sîrbu, şeful Clinicii de Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa şi prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc.
„Facem pentru profesorul Tode un cîntec de sfîrşit de carieră, prin această carte, pe care o putem considera, într-un fel, un testament frumos pe care îl lasă generaţiilor viitoare de urologi“, a precizat prof. univ. dr. Vasile Sîrbu. Discursul profesorului universitar Vasile Sîrbu a constat într-o serie de evocări ale unor personalităşi medicale din domeniul urologiei, amintind, totodată, şi faptul că singurul român, Emil Palade, care a luat Premiul Nobel, l-a obţinut pentru un organ despre care profesorul Tode a scris carte“ (n. r. un rinchi disecat de delfin). „Este o carte excepţională din mai multe puncte de vedere. Calitatea grafică e deosebită, profesorul Sinescu este preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, iar creatorul acestei cărţi, care a reconstituit moral şi apoi, faptic, această istorie, este Viorel Tode“, a precizat prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc. „Un merit al profesorului Tode este că, în primul capitol, a reuşit să realizeze un scurt-metraj a ceea ce înseamnă istoria urologiei româneşti, condensînd faptele, dîndu-le strălucire şi reuşind să ierahizeze valoarea fiecărui eveniment“, a adăugat profesorul Unc.
„România urologică a fost dintotdeauna inserată în inima Europei. Înaintaşii noştri s-au format, au lucrat, au publicat şi au intrat în cea mai profesională competiţie cu contemporanii lor din ţările avansate ale Europei şi dinafara acesteia, din lumea urologică de pretutindeni. Foarte adesea s-au situat în prim-planul specialităţii, cîştigînd un prestigiu profesional imens şi aprecierea comunităţii profesionale internaţionale“, precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, în prefaţa lucrării. „Numele Dimitrie Gerota, Thoma Ionescu, Gheorghe Martinescu, Nicolae Hortolomei, Nicolae Turnescu, Gheorghe Assaky, Petre Herescu, Iancu Jianu, Victor Gomoiu, M. Popescu Buzeu, Ţeposu şi Danicico, Theodor Burghele, Iagnov, Iacobovici, N. Florescu (...) impun un respect profesional deosebit pe mapamond, iar nouă ne aduc acea extraordinară mîndrie lăuntrică pe care o recunoaştem, foarte adesea tacit, întrucît, cu siguranţă - orice comparaţie cu generaţiile ulterioare, inclusiv cea prezentă, apare (şi, în fapt, este!) disproporţionată“, menţionează profesorul dr. Sinescu doar cîteva dintre numele maeştrilor la care se adaugă şi omagiul adus celor din perioada 1945-1989.