La iniţiativa Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice (S.S.I.) din România, profesorul Gheorghe Dumitraşcu a fost aniversat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la „Sfînta Mănăstire Dervent”, în cadrul simpozionului colocvial „O conştiinţă românească a Dobrogei zilelor noastre. Profesorul Gheorghe Dumitraşcu la 70 de ani”. Cuvîntul de primire a fost rostit de Prea Cuviosul Arhimandrit Andrei Tudor, stareţul mănăstirii - care i-a înmînat sărbătoritului şi o preţioasă icoană - şi de conf. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, care a vorbit despre această „personalitate polivalentă a României de la Mare”, Gheorghe Dumitraşcu. „Această agapă colegială, la care participă un grup de apropiaţi sufleteşte şi în simţiri ideatice ai profesorului Dumitraşcu, ţine loc de necesara manifestare căreia septuagenerului de astăzi fiu al Dobrogei trebuia a i se oferi, în opinia mea, din partea instituţiilor pe care le-a slujit de-o viaţă şi se identifică în continuare cu ele, anume Şcoala şi Muzeul, pentru a nu mai vorbi că autorităţile din satul natal - unde o uliţă îi poartă numele -, de asemenea puteau fi mai atente cu fiii şi cetăţenii de onoare ai săi”, a specificat conf. univ. dr. Stoica Lascu.
Despre personalitatea profesorului Gheorghe Dumitraşcu şi calităţile sale de coleg, prieten şi sfătuitor al studenţilor, au vorbit, în cadrul întîlnirii colegiale, profesorul Willy Wisoşenschi de la Liceul Teoretic din Mihail Kogălniceanu, fost student al sărbătoritului, la Institutul Pedagogic de trei ani din Constanţa, prof. Mihai Paris de la Grupul Şcolar „Ion Podaru” din Ovidiu, fost student la Universitatea „Ovidius”, dr. Virgil Coman, fost student la Universitatea „Ovidius” şi în prezent, director al Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, precum şi vicepreşedinte al Filialei Constanţa a S.S.I. din România, dar şi lect. univ. dr. Nistor Bardu. Acestora li s-a alăturat prof. Petre Purcărea, inspector de Istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Constanţa şi vicepreşedinte al Filialei Constanţa a S.S.I. din România, asist. univ. Tuşa Enache, prof. Stelian Dumitrescu de la Grupul Şcolar „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, fost student la Institutul Pedagogic de trei ani, studentul Costel Coroban de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, prof. Dumitru Şopu de la Colegiul Tehnic „Tomis” din Constanţa, secretar al Filialei Constanţa a S.S.I. din România.
Plin de vervă şi autoironic, cu o prospeţime ideatică şi trupească ce nu îi trădează vîrsta, sărbătoritul i-a delectat pe cei prezenţi cu lungi excursuri asupra biografiei familiale, profesionale şi politice, evocînd oameni, locuri şi întîmplări.