Remarcabilul și carismaticul istoric al spaţiului dobrogean Ion Bitoleanu împlinește, pe 5 iulie, 80 de ani! Și la această vârstă este un neobosit slujitor al muzei Clio și unul dintre cei mai dăruiți istorici tomitani, care cercetează neobosit documentele din Arhivele constănțene. Este autor al unor lucrări de referință, precum „Istoria Românilor dintre Dunăre şi Mare” (1979) sau „Istoria Dobrogei” (1998), scrisă în colaborare cu Adrian Rădulescu. Și-a mai pus semnătura pe „Dobrogea, vatră a creştinismului românesc”, fiind coautor alături de pr. Nechita Runcan.
Pe 4 iulie 2011, cu o zi înainte de a împlini 75 de ani, prof. univ. dr. Ion Bitoleanu a făcut un gest nobil, care nu poate fi trecut cu vederea de generaţiile de azi şi de cele viitoare, făcând o importantă donaţie de carte Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, reunind volume de autor, dar şi cărţi rare.
Profesorul Ion Bitoleanu s-a născut pe 5 iulie 1936, în comuna constănțeană Castelu, făcând studiile liceale la Liceul „Mircea cel Bătrân”. A absolvit în 1960 Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, ca şef de promoţie. A fost profesor de istorie (1964-1964) la Liceul „Mircea cel Bătrân”. Din 1964 a lucrat în învăţământul superior, afirmându-se pe plan naţional cu cercetările în domeniu. A fost asistent şi lector univ. (1964-1975) la Institutul Pedagogic, unde a fost şi decan al Facultăţii de Istorie, conferenţiar şi profesor la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, profesor și decan al Facultății de Drept a Universităţii „Spiru Haret”. A susţinut peste 70 de comunicări ştiinţifice în centre universitare precum: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Sibiu, Constanţa, multe din ele cu participare internaţională. Este membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Este doctor în istorie, susţinând teza: „Guvernarea naţional-liberală (1922-1926)”, prima monografie de partid istoric apărută în vechiul regim comunist. O parte dintre studiile sale au fost publicate în periodice de prestigiu: „Romania, pages of history” - versiuni în limbile franceză, rusă, spaniolă, germană, „Die Woche”, „Actualites roumaines”. Majoritatea lucrărilor sale au fost citate în bibliografia autorilor români şi străini din Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania.
Citește și: