Istoricul Nicolae Ciachir, evocat de Uniunea Democrată Bulgară din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Istoricul Nicolae Ciachir, evocat de Uniunea Democrată Bulgară din România

Cultură 22 Octombrie 2016 / 16:23 3459 accesări

Un eveniment editorial dedicat regretatului istoric Nicolae Ciachir (1927-2007) a fost găzduit vineri după-amiază de Uniunea Democrată Bulgară din România (UDBR), București, care își datorează existența acestui mare balcanolog. Volumul „În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir”, coordonat de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc a fost lansat în prezența unui public numeros format din gazde, reprezentanți ai Ambasadei Republicii Bulgaria la București, profesori de la Facultatea de Limbi și Literaturi Slave din cadrul Universității București, istorici, cercetători științifici și studenți.

Președintele fondator al UDBR, prof. Luca Velciov, a evocat imaginea istoricului Nicolae Ciachir legată de înființarea și activitatea comunității bulgare de la București, subliniind faptul că acesta le-a sugerat etnicilor bulgari din România, la începutul anului 1990, să se organizeze într-o asociație. În discursul său, președintele fondator a citit o comunicare științifică trimisă de profesorul Ciachir, la jumătatea anilor ’90, la simpozionul „Bucureștii și Renașterea bulgară”, privind contribuția emigrației bulgare la dezvoltarea social-economică și culturală a Bucureștilor.

O ACTIVITATE REMARCABILĂ PE ALTARUL MUZEI CLIO

Invitații la evenimentul cultural au omagiat personalitatea și opera lui Nicolae Ciachir, care însumează: 43 de cărți, peste 350 de studii științifice și peste 1.500 de articole de popularizare a istoriei. Printre aceștia se numără: cercet. șt. pr. dr. Ion Constantin (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului), prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu (Universitatea din București), cercet. șt. dr. Lucia Tafta (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”), Lucia Kerciov-Pățan (vicepreședinte al Uniunii Democrate Bulgare din România), dr. Dan Zamfirescu (membru al Academiei Oamenilor de Știință din România), Diana Lupu (redactor la revista „Gândirea Militară Românească”) și lect. univ. dr. Grigor Grigorov (Universitatea „Neofit Rilski” din Blagoevgrad)

Istoric, balcanolog, slavist, specialist în istorie modernă universală și relații internaționale, Nicolae Ciachir a desfășurat o activitate de 53 de ani în învățământul superior românesc. A fost membru al Societății de Științe Istorice din România, membru al Societății Bulgare de Științe Istorice, membru al Societății de Științe Istorice a Regiunii Kosovo-Priștina, membru în Comisiile mixte de istorie româno-bulgară, româno-iugolslavă și româno-sovietică. Activitatea sa științifică a fost răsplătită cu numeroase premii și decorații, precum: premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Cavaler al Ordinului cultural bulgar „Kiril și Metodiu” – clasa I și Ordinul cultural iugoslav și altele.

40 DE EVOCĂRI ȘI 62 DE STUDII ÎN 1.200 PAGINI

Cartea „În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir”, coordonată de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a apărut cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înființarea Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, fiind lansată în vara acestui an la Târgul Estival de Carte de la Mangalia. Amplul volum de aprox. 1.200 pagini reunește 40 de evocări și 62 de studii științifice semnate de istorici, filologi și jurnaliști din: România, Bulgaria, Serbia, Germania, Italia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Citește și:

Virgil Coman, omagiat în Mamaia, printr-o expoziție dedicată stațiunii centenare

Cărţi de istorie şi memorii cu parfum de amintire



12