Istorie, de ce te repeți?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Istorie, de ce te repeți?

Economie 07 Iunie 2016 / 16:31 422 accesări
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu: „Trendul economic ascendent de acum seamănă izbitor cu cel dinaintea crizei financiare din 2008“

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu: „Trendul economic ascendent de acum seamănă izbitor cu cel dinaintea crizei financiare din 2008“

Să nu ne îmbătăm cu apă rece - economia crește acum, însă trendul pozitiv seamănă izbitor cu cel dinainte de startul crizei din 2008, avertizează șeful Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu: „Văd continuitate faţă de anul trecut. Creşterea economică e aproape de nivelul pe care îl aveam înainte de criză, fără mari zguduiri. Nu avem însă nici un salt sau o îmbunătăţire radicală“. Chirițoiu a mai precizat că nu este foarte îngrijorat în privinţa concentrării firmelor din partea de producţie, ci mai mult de cea din zona retailerilor - „Suntem mai reticenți în acest caz, dar nu putem bloca fuziunile“. În altă ordine de idei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către Uniunea Naţională A Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJ), menţinând amenda de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro) dată în urmă cu patru ani de CC. În urma unei investigaţii, Concurenţa a constatat că, în septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxă de intrare în profesie de 5.000 euro, de la plata căreia erau scutite rudele de gradul I ale celor aflaţi deja în profesie - „S-a creat o categorie de privilegiaţi și s-au creat toate premisele consolidării ideii de castă profesională bazată pe legături de familie“. De asemenea, potrivit CC, UNEJ a identificat şi a stabilit o listă a cheltuielilor de executare silită aplicabile tuturor membrilor profesiei - „Cheltuielile excedau cadrul legal (Legea nr. 188/2000), fiind diferenţiate de onorariile stabilite de Ministerul Justiţiei. Membrii UNEJ, care trebuiau să respecte lista cu „cheltuieli“, reprezintă întreaga piaţă a executorilor judecătoreşti şi, în acest fel, nu a mai existat niciun fel de presiune concurenţială care să le țină la un nivel cât mai mic“.



12