ISTORIE ŞI POLITICĂ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

ISTORIE ŞI POLITICĂ

Politică 05 Septembrie 2009 / 00:00 431 accesări

Pe 1 septembrie s-au împlinit 70 de ani de la debutul celui de-al doilea război mondial. Cu opt zile mai devreme, pe 23 august, se împliniseră 69 de ani de la semnarea funestului pact Ribentropp-Molotov, în urma căruia fosta Românie Mare a pierdut Basarabia şi Bucovina de Nord. Pe 22 decembrie, anul acesta, se vor împlini două decenii de la prăbuşirea comunismului românesc şi european, ţara noastră fiind ultimul bastion dictatorial care a căzut. Tot atunci, istoricii consideră că a dispărut Cortina de fier şi s-a încheiat războiul rece. În această toamnă, în luna octombrie, nu mai ştiu exact la ce dată, se împlinesc 18 ani de la destrămarea defunctei URSS. În sfîrşit, acum patru zile, Vladimir Voronin, vechiul preşedinte comunist al Republicii Moldova, şi-a dat demisia după opt ani, însumînd două mandate de putere. Toate aceste date istorice au o legătură politică între ele, însă nu am spaţiul necesar pentru a dezvolta această idee, decît foarte pe scurt.

Pentru prima oară, din 2001 încoace, de la prima alegere a lui Voronin, partidele anticomuniste din fosta Basarabie au reuşit să obţină majoritatea parlamentară, cu 53 de fotolii, însă mai au nevoie de cîteva mandate pentru desemnarea preşedintelui, deoarece şeful statului “moldovenesc”, conform Constituţiei, este ales de parlament şi nu prin vot direct. Dar situaţia este departe de a se fi limpezit dincolo de Prut! Proaspăt formata “Alianţă pentru Integrare Europeană” nu este privită cu ochi buni nici de Moscova, nici de Tiraspol. Igor Smirnov, liderul autoproclamatei “republici” separatiste Transnistria a declarat chiar că nu poate considera puterea de la Chişinău decît ostilă, deşi respectă rezultatul alegerilor din Moldova. Pe de altă parte, fosta opoziţie politică îi suspectează pe comunişti că vor încerca să boicoteze lucrările actualului parlament, pentru a provoca a doua rundă de alegeri anticipate, cu scopul creerii de haos politic şi social. De altfel, deputaţii Partidului Comuniştilor din fosta Moldovă sovietică nu au participat pînă acum la nicio şedinţă parlamentară… Miza este uriaşă, căci AIE va încerca scoaterea Basarabiei din sfera de influenţă a Federaţiei Ruse şi aderarea sa la Uniunea Europeană.

Acum, la 70 de ani după începerea celui de-al doilea război mondial şi la 20 de ani de la prăbuşirea comunismului, fostul miliţian sovietic Voronin, cel pe care Traian Băsescu s-a lăudat că l-a sprijinit să cîştige al doilea mandat de preşedinte, este cel mai bogat om din Basarabia, iar Moldova de peste Prut a rămas cea mai săracă ţară din Europa. Tot acest “desen” dovedeşte că urmările comunismului se mai simt şi astăzi, rănile provocate de el nu s-au cicatrizat, iar tragediile şi nedreptăţile sale strigătoare la cer nu au suportat nicio reparaţie istorică definitivă. Din aceeaşi cauză, o jumătate de continent european a ratat modernizarea, rămînînd în urma celeilalte jumătăţi, pe care astăzi o considerăm occidentală.

Dintr-un asemenea punct de vedere, analistul Stelian Tănase are dreptate cînd afirmă că, de la secolul XIV, cel cu epidemia de ciumă neagră, secolul XX rămîne cel mai urît din cel de-al doilea mileniu creştin!



12