ISU Dobrogea a plătit subofiţerilor admişi ilegal şapte milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la angajare şi pînă în prezent

ISU Dobrogea a plătit subofiţerilor admişi ilegal şapte milioane de lei

Eveniment 22 Iulie 2009 / 00:00 2263 accesări

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) care au instrumentat dosarul privind fraudarea concursului privind ocuparea posturilor de subofiţeri din august 2007, de la ISU Dobrogea, arată în rechizitoriu că cei 192 de candidaţi declaraţi admişi prin fals şi uz de fals au cîştigat, de cînd au fost angajaţi, 6.624.000 de lei, în timp ce celor 46 de părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile, le-au fost lezate drepturile şi interesele şi li s-a creat un prejudiciu total de 1.276.500 de lei. Potrivit rechizitoriului, cei 17 ofiţeri şi subofiţeri ISU “Dobrogea” au contribuit la falsificarea unui număr de 205 foi de concurs, pentru tot atîţia candidaţi, astfel încît aceştia să primească note mari pentru a fi declaraţi admişi la examen. Doar 192 din aceşti candidaţi ale căror teze au fost falsificate au fost declaraţi admişi, deoarece ceilalţi 13 candidaţi nominalizaţi au primit note foarte mici la celelalte probe ale concursului, în afară de proba scrisă, motiv pentru care au fost declaraţi respinşi.

Pe parcursul cercetărilor în acest dosar au fost arestate 10 persoane, nouă dintre ele fiind eliberate ulterior pentru că procurorii nu au mai cerut prelungirea mandatelor lor de arestare preventivă. Singurul rămas după gratii este fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, gen. mr. (r) Petre Trandafir, trimis în judecată alături de alte 17 persoane. În această dimineaţă, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor lua în discuţie menţinerea arestării preventive în cazul lui Petre Trandafir. Patru capete de acuzare au stat la baza arestării preventive a fostului şef al ISU „Dobrogea”, anul acesta pe 28 mai. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că Trandafir ar fi abuzat de faptul că aveau putere decizională în cadrul comisiei de examinare a candidaţilor la posturile de subofiţeri de la concursul de admitere din vara lui 2007 şi le-au ordonat subalternilor, membri ai comisiilor de examinare la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 200 de candidaţi, pe care i-a nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv. Prima înfăţişare în acest proces va avea loc pe 30 septembrie, la instanţa supremă.

Conform actului de inculpare, în cursul lunii august 2007, ISU Dobrogea a organizat un concurs pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţeri. Cu cîteva zile înainte de susţinerea probei scrise, desfăşurată la data de 15 august, Trandafir, împreună cu subordonaţii săi - col.(r) Neculai Coman, care era preşedintele comisiei de examinare, col. Andrei Gabriel Niculae, mr. Gabriel Alexandrescu şi col. Viorel Costache, a pus la cale fraudarea concursului de angajare, în sensul susţinerii a 205 candidaţi, prin falsificarea foilor de concurs de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor. În urma punerii în aplicare a acestui plan, 192 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal. Cei cinci şefi au reuşit să coopeteze alţi 12 ofiţeri, membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, care au fost de acord să falsifice lucrările protejaţilor şi au rescris foile de concurs, 171 dintre ele primind nota 10. Anchetatorii au identificat un număr de 44 de persoane care au fost declarate respinse la acest concurs, cu toate că notele obţinute de acestea au fost de trecere, întrucît candidaţii favorizaţi le-au luat locurile prin fraudă. Din cei 44, numai 37 vor cere despăgubiri de la ISU Dobrogea, sume ce reprezintă salariile pe care ar fi trebuit să le primească dacă erau angajaţi. Suma totală solicitată este de 1.276.500 lei. Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaţilor. Faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals, DNA a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat. De asemenea, întrucît cei 192 candidaţi declaraţi admişi prin fals au calitatea de cadre militare active (subofiţeri) la ISU Dobrogea, procurorii au cerut instanţei de judecată anularea documentelor de încadrare.

Taguri articol


12