Italia şi Spania zdruncină serios Zona Euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Altă criză

Italia şi Spania zdruncină serios Zona Euro

Externe 04 August 2011 / 00:00 653 accesări

Pieţele au aruncat din nou Zona Euro într-o stare de agitaţie, la mai puţin de 15 zile de la summit-ul care trebuia să împiedice extinderea crizei datoriei, cu atacuri împotriva Italiei şi Spaniei, costurile de finanţare pentru acestea atingând niveluri record. La Madrid, premierul José Luis Zapatero a convocat o întâlnire, ieri, cu ministrul Economiei, pentru analizarea ultimelor mişcări pe pieţele financiare. Spania trebuie să treacă, astăzi, testul în faţa pieţelor, printr-o emisie de obligaţiuni de 2,5 - 3,5 miliarde de euro. Ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti, s-a deplasat, ieri, la Luxemburg, pentru a se întâlni cu liderul miniştrilor de Finanţe din Zona Euro şi premier luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Nu s-a dezvăluit nimic despre această întâlnire care pare una de criză, în contextul în care dobânzile la împrumuturile contractate de Italia au atins, marţi, niveluri record. Numai Italia singură atârnă de două ori mai mult decât cele trei ţări salvate până acum de la faliment: Grecia, Irlanda şi Portugalia. Dacă ea ar ceda, întreaga Zonă Euro ar fi ameninţată. Or, în această perioadă estivală, nimic nu pare că va împiedica extinderea crizei datoriei la o nouă ţară din Zona Euro.

Tăiere din bugetul politicienilor italieni. Senatul italian a aprobat, ieri, reducerea cu 120 de milioane de euro a bugetului destinat politicienilor şi partidelor acestora în următorii trei ani. Pensiile pe viaţă ale foştilor parlamentari au stârnit o dezbatere aprinsă între preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini şi liderul partidului Italia Valorilor (centru-stânga). Fini a respins propunerea ca gestionarea pensiilor să treacă în competenţa serviciul naţional, pe motiv că legile nu trebuie aplicate retroactiv. CE A EXCLUS, MARŢI, ORICE DISCUŢIE DESPRE UN PLAN DE SALVARE A ITALIEI ŞI SPANIEI. Instrumentele stabilite la summit-ul din 21 iulie nu au fost încă puse în aplicare, mai ales răscumpărarea datoriei de pe piaţa secundară (unde se schimbă titlurile deja în circulaţie) de către Fondul European de Stabilitate Financiară. O altă problemă este dimensiunea acestui fond, creat în 2010, pentru ajutorarea Irlandei şi apoi a Portugaliei, care nu este decât de 750 de miliarde de euro, cu o garanţie efectivă a împrumuturilor de 440 de miliarde de euro. Ceea ce este insuficient pentru a ajuta Roma sau Madridul. Degeaba a adoptat Italia, în iulie, măsuri severe de austeritate, ea continuă să îngrijoreze investitorii, din cauza enormei datorii, aproape 1.900 miliarde de euro, adică 120% din PIB, a creşterii anemice şi a incertitudinii care planează asupra viitorului Guvernului.

• Burse în cădere • Ieri, bursele europene au deschis în scădere, urmând evoluţiile negative din SUA şi Asia, pe fondul îngrijorărilor privind starea economiei globale. Bursa de la Londra înregistra un declin de 1,6%, în timp ce bursele de la Frankfurt şi Paris consemnau scăderi de 1,7%, în debutul şedinţelor. La New York, indicele Dow Jones a închis în scădere cu 2,2%, după ce statisticile oficiale au indicat scăderi ale cheltuielilor pentru consum, pentru prima dată în ultimii doi ani. Pieţele asiatice au urmat trendul descrescător, indicele bursei din Tokyo înregistrând o scădere de 2,1%, în timp ce indicele bursei din Hong Kong a pierdut 1,1%. Preţurile petrolului au coborât pe bursele din Asia, ţiţeiul american cu livrare în septembrie pierzând 49 de cenţi, până la valoarea de 93,30 dolari barilul, iar petrolul Brent cu livrare în septembrie scăzând cu 65 de cenţi, la 115,81 dolari pe baril.



12