Un cutremur de suprafață cu magnitudinea de 6,5 grade pe Scara Richter s-a produs duminică, la ora 7.40, în regiunea Umbria, fiind simţit puternic în centrul Italiei, inclusiv la Roma. Seismul iniţial, care a prăbuşit numeroase clădiri, a fost urmat de cel puţin şase replici cu magnitudini între 4 şi 4,7 grade. Potrivit bilanţului preliminar, zeci de persoane au fost rănite. Șeful Protecției Civile, Fabrizio Curcio, a anunțat că numai în orașul Rieti au fost semnalate circa zece persoane rănite. Călugărițele de la mănăstirea benedictină din Nurcia, oraș unde seismul a distrus numeroase construcții, au declarat că majoritatea populației a rămas blocată în piața din centrul orașului, de teama prăbușirii altor clădiri pe străzile din restul orașului. La Roma, circulaţia metroului a fost suspendată temporar, pe unele tronsoane, iar centrul istoric al oraşului a fost închis pentru verificări, în urma cutremurului, numeroase clădiri din capitală, inclusiv Bazilica San Paolo, suferind daune structurale, informează cotidianul ”Il Messaggero”. Un ascensor s-a prăbuşit într-un bloc rezidenţial situat în zona Bartolomeo Cristofori / Marconi din capitala Italiei. Traficul rutier a fost suspendat în cartierul Clodia, unde două clădiri au suferit daune structurale, zona fiind izolată de poliţie şi carabinieri.
Cutremurul de duminică dimineaţă este cea mai puternică mişcare telurică produsă în Italia în ultimii 36 de ani, afirmă experţi citaţi de cotidianul ”La Repubblica”. Seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri şi a fost urmat până la ora prânzului de 50 de replici cu magnitudini între 2,5 şi 4,7 grade. Sute de clădiri s-au prăbuşit sau au suferit daune semnificative în centrul Italiei. În ultimele trei zile şi jumătate, în centrul Italiei au avut loc 900 de seisme, de la cele de miercuri seară, cu magnitudini de 5,6 şi 6 grade, până la zecile de replici ale cutremurului de duminică. Seismul de duminică este cel mai puternic produs în Italia după anul 1980, fiind mai intens decât cel din provincia L'Aquila (aprilie 2009, 5,9 grade, 309 morţi) şi decât cel din Accumoli (august 2016, 6,2 grade, 298 morţi).
Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a obţine informații cu privire la urmările cutremurului şi la eventuali cetăţeni români afectaţi de acesta, până acum nefiind înregistrată nicio solicitare de asistenţă consulară. Ambasada României la Roma continuă monitorizarea situației, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate. Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale ambasadei României în Italia: (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: (0039) 345.147.39.35.
Citește și: