Italia va bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene pe anul 2017 în cazul în care ţările est-europene vor continua să refuze acceptarea de refugiaţi conform cotelor obligatorii stabilite de Comisia Europeană, avertizează premierul italian Matteo Renzi.
"Dacă ţările est-europene, care se dezvoltă cu ajutorul banilor noştri, nu acceptă refugiaţi conform sistemului convenit, noi vom bloca prin veto viitorul buget al Uniunii Europene", a declarat miercuri Matteo Renzi, citat de site-ul agenţiei Reuters.
"Anual, Italia are o contribuţie de 20 de miliarde de euro la bugetul UE, dar primeşte înapoi doar 12 miliarde; acesta este un dezechilibru, este corect ca toată lumea să contribuie", a subliniat Renzi, conform ANSA.
"Dacă Ungaria, Cehia şi Slovacia ne fac morală pe tema imigraţiei, dar nu ne ajută, vrând doar banii noştri, în 2017 Italia trebuie să susţină Guvernul pentru a spune că acest lucru nu mai poate continua", a insistat Renzi, citat de Corriere della Sera.
Teoretic, Italia nu are niciun drept de veto prin care să poată bloca adoptarea bugetului UE. Deciziile privind bugetul se iau de obicei în unanimitate, dar pot fi luate şi prin majoritate calificată dacă nu se poate ajunge la unanimitate.
Săptămâna trecută, Matteo Renzi a cerut Uniunii Europene să iniţieze proceduri de sancţionare a ţărilor central şi est-europene care nu acceptă imigranţi extracomunitari în cadrul sistemului de distribuire pe cote stabilit de Comisia Europeană. În contextul polemicilor cu Uniunea Europeană pe tema deficitului bugetar al Italiei, Matteo Renzi a subliniat că Guvernul de la Roma respectă reglementările comunitare, astfel că nu ar fi necesară declanşarea vreunei proceduri de sancţionare. "Legea bugetului italian respectă în totalitate regulile europene, dar, dacă UE vrea să ne ofere sugestii ori semnalări, ascultăm. În privinţa procedurii de sancţionare, aşteptăm. Dar aşteptăm ca UE să le aplice în cazul ţărilor care au promis că vor accepta distribuirea imigranţilor, dar nu au respectat promisiunea", a afirmat Mateo Renzi, pledând pentru suspendarea finanţării UE în cazul ţărilor membre care nu primesc refugiaţi.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.