Vara şi-a intrat serios în drepturi, la sfârşitul lunii Cuptor. Dacă până acum ne-au speriat mai mult fenomenele meteo extreme, cum ar fi ploile, furtunile, vijeliile, ce au avut loc în timpul acestui sezon, este rândul caniculei să îşi facă simţită prezenţa. Chiar dacă în judeţul nostru nu au fost înregistrate temperaturi extreme, pe timpul acestei veri, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa au efectuat controale în rândul agenţilor economici, pentru a verifica dacă îşi protejează angajaţii de căldură. „În această perioadă verificăm modul în care angajatorii au luat măsuri pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Sunt vizaţi cei care au muncitori ce îşi desfăşoară activitatea în aer liber, în agricultură, construcţii, operatorii portuari”, a declarat directorul adjunct al Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Constanţa, Marian Becheanu. Dar controalele îi mai vizează şi pe cei care lucrează în bucătăriile restaurantelor, brutării sau patiserii. Printre măsurile ce trebuie luate pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi pentru menţinerea stării de sănătate se numără reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei, asigurarea a câte 2 - 4 litri de apă minerală/plată de persoană pe durata unei zile de lucru sau asigurarea de duşuri. În luna iulie, inspectorii au verificat 134 de agenţi economici, iar acolo unde au fost constatate deficienţe, au fost dispuse măsuri de remediere. Conform reprezentanţilor ITM, cei mai mulţi angajatori asigură angajaţilor condiţii optime de muncă atunci când sunt temperaturi crescute.