ITP-urile bulgărești, între izbăvire fiscală și dosar penal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Țepe trase de samsarii de mașini!

ITP-urile bulgărești, între izbăvire fiscală și dosar penal

• 74 de cazuri în 2014
Eveniment 26 Noiembrie 2014 / 00:00 5919 accesări

Polițiștii de frontieră trag un puternic semnal de alarmă asupra riscurilor la care se expun cei care cumpără mașini înmatriculate în Bulgaria. Investigatorii susțin că rețelele de infractori din țara vecină, impulsionați de cererea mare a samsarilor români, au ridicat la rang de artă falsificarea documentelor. Sunt atât de buni încât pentru a stabili autenticitatea unui act ce ridică unele suspiciuni, spre exemplu, anchetatorii sunt nevoiți să apeleze la dispozitive speciale. Primii care cad în capcana acestor afaceriști sunt cei care își cumpără mașini din târgurile auto din județul Constanța. Din lipsă de experiență și necunoaștere a limbii bulgare, cumpărătorul primește un set de acte în care la fel de bine poate să fie declarat... posesorul unui sac de cartofi. De cele mai multe ori, samsarul își asigură victima că toate documentele sunt valabile. Argumentul său? A fost personal în țara vecină, iar prin vamă a trecut fără probleme. Surpriza apare, însă, în momentul în care noul proprietar încearcă să ajungă în Bulgaria pentru a face inspecția tehnică periodică. Astfel, în punctul de trecere a frontierei, cumpărătorul de bună credință descoperă că documentele primite de la vânzătorul convingător sunt false. În plus, oamenii legii îi întocmesc dosar penal pentru uz de fals.

ACTE FĂCUTE PE GENUNCHI O nouă metodă care începe să se contureze în zona transfrontalieră îi implică pe samsarii români care, în schimbul unor sume de bani, promit obținerea de ITP-uri și asigurări la prețuri foarte mici. În realitate, samsarul trece frontiera pe jos, în zona Ostrov sau Negru Vodă, și merge până la cel mai apropiat bar. În acest cadru protocolar, se întâlnește cu „oficialul“ bulgar, care nu face nimic altceva decât să treacă datele păcălitului în documentele false. Totul durează mai puțin de cinci minute. Oficialii Gărzii de Coastă recomandă proprietarilor de mașini înmatriculate în Bulgaria, care au suspiciuni, să facă o vizită la Registrul Auto Român. Cei curajoși, care vor să își cumpere mașini direct din parcurile auto din Bulgaria, sunt sfătuiți de polițiștii de frontieră să meargă acolo însoțiți de o persoană de încredere care cunoaște limba.

ZECI DE CAZURI Oficialii Gărzii de Coastă spun că anul acesta tot mai mulți soferi care vor să ajungă în țara vecină se aleg cu dosare penale, după ce sunt prinși cu acte false. „De la începutul acestui an au fost descoperite 74 de astfel de cazuri: 55 de ITP-uri false, 12 certificate de înmatriculare și șapte cărți verzi. Totodată, cele mai multe dintre cazuri au fost descoperite în punctul de la Negru Vodă, 27 de acte false, și la Ostrov, 18 documente“, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, ag. șef pp. Marius Niculescu. Polițiștii de frontieră mai spun că documentele pot fi verificate și online, la adresa http://www.rta.government.bg/images/...ck-inspection/. Ultimul caz a fost descoperit de polițiști, săptămâna trecută, la Ostrov. Protagonistul, un tânăr de 29 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Taguri articol


12